10.678 somriures, aquesta ha estat la fita de Joguines sense fronteres

En Jou Puigferrer és el president de Joguines sense fronteres i segueix amb la mateixa «sinó més!» il·lusió que quan van engegar fa vint anys. Pel 2022 volen aconseguir superar els 10.678 somriures que van repartir el 2021.

VIC/estrip.- El total de joguines entregades l’any 2021 ha estat 10.678, ‘ells’ en diuen 10.678 somriures, majoritàriament són nines, patinets, peluixos… Tot això ha estat possible gràcies al treball, dedicació i perseverança de l’equip de voluntaris de Vic i d’Igualada, que setmanalment es troben per fer la revisió i neteja de les joguines, i també a les donacions que han fet particulars, col·lectius i empreses.

En Jou Puigferrer fa vint anys que està al capdavant de Joguines sense fronteres «amb la mateixa il·lusió o més si cal». Aquestes dates al voltant de Nadal són molt especials per aquesta entitat, són el seu cor, com explicava el seu president al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic. En Jou s’ha disfressat moltes vegades de rei Mag, a l’escala del pis on viu, hi ha tres nens que cada any l’esperen, els hi porta joguines i les corones  dels reis i estan molt contents. Ens diu que s’ha de mirar endavant i aquest any, si la covid  ho permet, s’ha d’igualar o superar la quantitat de joguines per donar.

Després del tancament per la pandèmia, es va reiniciar l’activitat el maig de 2021, es treballava amb els usuaris de Sant Tomàs al Centre Cívic Santa Anna, cedit per l’Ajuntament de Vic, i per qüestions de protocol sanitari, la gent de Sant Tomàs en un cantó i els voluntaris de Joguines sense fronteres per un altre. Els dimecres es troben al Centre Cívic, de 10 a una del migdia, s’ha anat recuperant l’activitat i la gent ha anat portant joguines, s’ha pogut anar complementant les comandes de diferents centres a particulars i tota mena de col·lectius:  escoles, llars d’infants, centres d’educació especial, centres penitenciaris, fundacions…

Aquest any per causa del coronavirus també s’han centrat molt en les residències d’avis, com les de Prats de Lluçanès, Sant Hilari Sacalm i Arbúcies, ara estan preparant per Navàs. Reparteixen a totes les comarques, també a Barcelona, on han fet una gran entrega a la fundació Pere Tarrés, per a la residència de Castelldefels.

Tota l’activitat es publica a Instagram i a Facebook, és per això que la gent truca de tot arreu. Un exemple és la recollida de joguines que han fet per unes noies de Llívia que fan la fira “Tipis Cerdanya”, allà hi haurà un punt de recollida de joguines tant per a la gent gran com per a nens. Per a fer una donació s’ha de trucar als telèfons que estan a la web, Instagram i a Facebook, s’ha de trucar i portar-les, els dimecres de 10:00 a 13.00 h al CC de Santa Anna. Les  joguines han d’estar en bon estat, les de temàtica bèl·lica, militar i policial van destruïdes i les porten a la deixalleria.

Joguines sense fronteres va néixer a principis de segle i actualment compte amb una vintena de voluntaris què s’encarreguen de portar endavant aquest projecte. Tenen una delegació a Igualada amb cinc anys d’existència, aquesta va néixer arran de la relació d’en Jou amb membres de l’Hospitalitat de Lurdes «a Igualada hi ha un equip “estupendu”».

De moment no hi ha intenció d’obrir altres seus, però sí que hi ha gent que viatja i es pot endur joguines.  Fa pocs dies, unes noies van portar una remesa al Marroc, i dues estudiants de la UVic, una anglesa i l’altra de Corea, es van interessar pel projecte i van fer una recollida per al seu país, «és per coses com aquestes que són joguines sense fronteres». L’any 2021, i esperen repetir en altres centres, es van fer tres jornades a l’institut Jaume Callís de Vic, van portar joguines i els vam explicar en què consisteix Joguines sense Fronteres.

Aquest any 2022, s’està preparant material per a la residència d’avis de Navàs i els centres penitenciaris, tot i que això va més lent. Els han dirigit a Brians 2 i un parell de presons més. Els demanen coses molt específiques com joguines petites pels fills dels interns i les internes, material per a la ludoteca i algunes coses especials que si no tenen miren de buscar. Hi ha també una comanda pendent a la residència de Bellver de Cerdanya i  Puigcerdà.

Es mirarà d’arribar a totes les residències de gent gran del país, es portaran joguines per estimular la memòria, material per a la psicomotricitat, nines… Ja es va fer un lliurament de peluixos a les germanetes de Vic per a cada resident i cada germaneta, «sovint es té la idea que les joguines són només pels nens, és un material molt important per a tothom i sobretot per a la gent gran». Les infermeres i les psicoterapeutes de les residències demanen alguna cosa en concret i si no es té, es mira de buscar o comprar-la, gràcies també a que reben aportacions de la Fundació Puig-Porret i la Fundació Girbau «als qui els hi estem molt agraïts».