4a edició del Ressò, el mercat social de la reutilització, a l’Orfeó de Vic

VIC/estrip.- El Ressò, el mercat social de la reutilització, va obrir les portes en la seva edició d’estiu el dilluns 8 de juliol. El mercat, que es va allargar fins al 21 de juliol, torna a l’Orfeó, on ja es va celebrar l’última edició, el desembre passat. En aquesta ocasió, la xerrada “És possible el consum conscient?”, del doctor en psicologia del consum Albert Vinyals va servir per inaugurar la botiga temporal. Després de la xerrada es va obrir el debat amb representants del Ressò i de Residu Zero Osona.

Com en les exitoses tres primeres edicions, el mercat l’impulsen cinc entitats socials d’Osona: la Fundació Areté, l’Associació Ashes, l’Associació Tapís, la cooperativa La Fera Ferotge i la Fundació Trueta. Hi col·laboren l’Ajuntament de Vic, l’Agència de Residus de Catalunya, Creacció i la Mancomunitat La Plana.  Ressò és una botiga temporal, amb intenció d’arribar a ser algun dia permanent, on es poden trobar productes reutilitzats, de segona mà i restaurats des de les entitats impulsores del projecte, amb l’objectiu d’ajudar a la inserció sociolaboral de persones de col·lectius vulnerables. Per tant, es tracta d’un projecte amb impacte social i ambiental positiu. El Ressò cuida el planeta i cuida les persones, i ho fa donant una segona vida als objectes en un projecte innovador que, més enllà de les implicacions socials que té, fa visible la reutilització com una alternativa de consum sostenible i responsable i d’economia circular.

Com en la resta d’edicions, s’hi podien trobar des de mobles, roba i calçat a objectes de decoració i parament de la llar, passant per llibres i discos, bicicletes, joguines o objectes infantils, tot reutilitzat, i també articles fets a partir de materials reciclats. La singularitat del projecte és que incorpora persones de col·lectius vulnerables en un projecte de futur oferint-los oportunitats d’inserció laboral; que aporta valor, crea riquesa i promou l’economia circular i el consum responsable. I també com en la resta d’edicions del Ressò, va tenir diferents actes paral·lels, com la xerrada inaugural, l’espai d’autoreparació de petits electrodomèstics La Renova, el cinefòrum amb la pel·lícula Israelism i un taller de reparació de roba.

El gran espai de la segona mà

L’objectiu és que el mercat acabi en una ubicació de forma permanent que permeti convertir Vic i Osona en un referent de la reutilització i del mercat de segona mà fins i tot més enllà de la comarca. El Ressò permet allargar la vida útil de les coses, es restauren i condicionen objectes que encara poden ser útils. També cal posar en valor la tasca social i ambiental que fan entitats com les que organitzen el Ressò, en un marc com el de «la societat de consum que fa el revés, només incentivar que llencem i gastem en productes nous», expliacava Joan Redorta, president d’Ashes, una de les entitats organitzadores.

«Un dels objectius és que això no sigui temporal, aconseguir un espai permanent, perquè les cinc entitats que hi participem i qualsevol altra de la comarca d’Osona que s’hi vulgui adherir, puguem tenir un espai per sempre on poder fer el que ja estem fent cada una per la nostra banda. De moment, però, estem molt contents de l’èxit. A  més, aquest any ampliem l’horari i estarà obert de dilluns a diumenge, cosa que les altres vegades no fèiem.».

El fet que les diferents entitats ja tinguin establiments propis no creuen que hagi de ser un impediment per aquest espai global, «sí, tots tenim la botiga, però el que voldríem és poder tenir un gran espai com si fos un centre comercial amb articles de segona mà. El que volem és tenir un espai comú que no s’hagi de muntar i desmuntar. És una manera de dir que la unió fa la força. Esperem que com més siguem i més soroll fem, més sortida tindrà tot aquest tema del consum. De fet, estem seguint models europeus que ja existeixen i que funcionen molt bé. Això no vol dir treure les botigues. En principi no ens ho plantegem. Ja ho portaria, si per cas, el funcionament. A més, és que és molt bo que les associacions ens anem acostumant a treballar juntes, perquè moltes vegades ens repetim. I això, avui dia, quan els recursos són escassos, quan el voluntariat no són moltíssims, quan tot plegat costa molt, optimitzem els recursos. I això és una prova. I al final tots treballem per un objectiu comú, que són les persones. No oblidem que la nostra finalitat són les persones i ajudar a la inserció laboral. I això és un camí per aconseguir-ho. Sí, al centre de tot això són les persones. Els mobles que veiem aquí són, diguem-ne, un escut. És el vehicle», explicava Núria Comarriu, directora de la Fundació Trueta, el dia de la inauguració.