El projecte, liderat per Anna Puig Ribera, doctora en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) i coordinadora del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, es proposa estudiar i constatar quin és l’efecte real de la pràctica de l’activitat física regular i saludable considerant tres variables: el nivell d’activitat física, l’estat d’ànim i la percepció de la salut general mentre els pacients de salut mental estan hospitalitzats. Segons Puig, «l’activitat física permet gaudir i socialitzar; és una de les eines més potents per millorar la salut física i l’estat d’ànim de les persones».
El programa, iniciat l’octubre del 2021, fins ara ha comptat amb la participació de 43 persones (el 51% de les persones ingressades), de les quals el 64% són homes i el 36%, dones. La mitjana d’edat és de 39 anys i la mitjana d’estada hospitalària és de 41 dies. En aquests primers mesos s’ha pogut constatar un alt grau d’adherència al programa i la petició, per part dels pacients, d’allargar la durada o freqüència de les sessions.
El treball amb els pacients de la Unitat d’Hospitalització de Salut Mental de l’HUV es fa setmanalment, per tal d’adaptar-se a les altes i baixes hospitalàries, amb grups de com a màxim 8 persones, sempre derivades des de psiquiatria. A aquestes persones se’ls demana quines són les seves preferències sobre modalitats d’activitat física i, en funció de les possibilitats, s’escullen.
L’activitat física que realitzen els pacients es basa en treball aeròbic, durant tres dies a la setmana, en sessions de 45-60 minuts basades en treballs de resistència cardiorespiratòria, força muscular, equilibri i coordinació. Per tal d’ajustar-se a les possibles patologies associades i per tal d’assegurar-se que les persones participants s’ho passen bé, les activitats s’adapten al màxim a cada pacient i la pràctica de l’exercici físic és individualitzada.