Abaraka Bake facilita la confecció dels uniformes de l’escola de Jali (Gàmbia)

SANT JULIÀ DE VILATORTA/estrip.- Aquest curs l’associació Abaraka Bake ha iniciat un nou projecte per ajudar a finançar les dues escoles del poble de Jali (Gàmbia). L’associació ha comprat teles de roba a la capital i les ha entregat al sastre del poble que porta des del mes d’agost cosint uniformes pels nens i nenes de les escoles de Jali. La idea és que els nens i nenes del poble que aquest any han de canviar el seu uniforme, el puguin comprar al mateix poble i no l’hagin d’encarregar a la capital. Aquest projecte té tres beneficis destacables pel poble de Jali: primer de tot, els nens i nenes poden comprar uniformes més econòmics. En segon lloc, l’associació dóna feina remunerada al sastre del poble i, finalment, els beneficis nets que es generin d’aquest projecte s’invertiran directament a les dues escoles del poble. Fins el dia d’avui ja s’han confeccionat i venut 80 uniformes i tant l’associació com els Jalinkas estan molt contents del funcionament d’aquest projecte.

En les dues escoles de Jali, com en la majoria d’escoles de Gàmbia, l’ús d’uniformes per anar a classe és obligatori. En aquest projecte l’associació vendrà els uniformes directament a les famílies, adaptant-se als recursos econòmics de cadascuna d’elles, per intentar que tots els nens i nenes puguin disposar d’uniformes. Els diners obtinguts amb la venda dels uniformes serviran per pagar la feina del sastre i també per poder finançar algun dels projectes que l’associació està duent a terme a les escoles.

Abaraka Bake És una ONG creada l’any 2009 i es basa en un projecte de cooperació i intercanvi entre Sant Julià i Jali (Gàmbia). El poble de Jali, d’uns 2.000 habitants, està situat a 150 km de la capital, Banjul, a la banda sud del riu Gàmbia. Al poble hi ha dues escoles, tres botigues i un centre mèdic que només obre els dimecres. Els seus habitants viuen bàsicament de les feines que fan al camp: cultiu d’arròs i cacauets. Davant les circumstàncies que presenta Jali, Abaraka Bake es va crear  amb tres objectius principals: facilitar i col·laborar en l’educació de tots els nens i nenes de Jali, reforçar i ampliar l’economia i subsistència de les dones de Jali i donar a conèixer la realitat del poble i altres realitats semblants a la comarca d’Osona. Des d’Abaraka Bake, que significa gràcies en mandinga, l’idioma que parlen a Gàmbia, ja han engegat diversos projectes.