OSONA/estrip.- Del 15 al 19 de juny va tenir lloc el 55è Pelegrinatge a Lourdes que organitza l’Hospitalitat de Vic, conjuntament amb l’Hospitalitat de Solsona. Un pelegrinatge destinat a acompanyar i fer viure una experiència única a persones amb manca de salut, persones amb discapacitat, i gent gran amb mobilitat reduïda, que són acompanyades per un gruix de persones voluntàries i peregrines de totes les edats. De les comarques d’Osona, Ripollès i Lluçanès hi varen participar unes 265 persones. Tot va ser fantàstic, com va detallar el delegat comarcal de l’Hospitalitat, David Aragüete, «va anar tot molt bé, tot sobre el previst, no vam tenir cap entrebanc, el temps també ens va acompanyar, que això també sempre és molt important. Quant a gent, bé, va venir gent nova, que va cobrir llocs de gent que aquest any, pel que sigui, no ha vingut».
El tema dels voluntaris va anar bé, tot i que Aragüete matisa, «aquí a Osona, gent jove vam trobar-ne a faltar. Potser estudiants que ja han acabat la selectivitat, perquè vam anar a les escoles a explicar-los si volien viure un voluntariat diferent del que potser coneixen… Quant a voluntaris, cap problema, però hem de remarcar que dels 18, als 35, gairebé 40, és on tenim menys gent i on podríem fer una crida de cara a altres anys. En aquestes edats al tema voluntariat costa molt, una cosa d’una tarda, d’un dia, potser sí, però costa bastant». Ara ja comença el compte enrere per a un nou pelegrinatge. I des dels equips organitzatius comarcals i diocesans, fan públic un gran agraïment a les persones que any rere any repeteixen, i a les que hi han anat per primera vegada.
I acabat el Pelegrinatge, l’Hospitalitat ja es posa en marxa per organitzar les Colònies d’estiu, també destinades a aquests col·lectius de persones. Seran del 5 al 10 d’agost a la casa de colònies de Can Miqueló, a Sant Martí de Centelles. «Fem una crida a totes les persones que s’hi vulguin apuntar, en especial a persones joves que vulguin viure un voluntariat diferent, preparant les activitats de jocs, tallers, música, etc. Que es faran cada dia», recorda el David. Les inscripcions són fins al 29 de juliol, a les oficines de l’Hospitalitat al Seminari de Vic, de dilluns a divendres de 5 a 8 de la tarda, o també per correu electrònic a hospitalitatlurdesvic@gmail.com. La informació a la web www.hospitalitatvicsolsona.org.
David Aragüete explica que a les colònies «potser serem unes cinquanta persones entre voluntaris i usuaris, que també és el que tenim previst. Com que hi ha lliteres, això limita una mica els llocs de disposició de la casa de colònies. Preveiem uns 30 usuaris i voluntaris uns 20. Allà, fixa, que estiguem tota la setmana, som 4 o 5 persones, amb l’equip mèdic. La resta de voluntaris, potser n’hi ha un que puja dos dies, o un puja cada dia i al vespre se’n torna a casa. Per això també les fem per aquí, perquè això ens va molt bé. Hi ha persones voluntàries que venen a rentar la roba al matí, fan la rentada, l’eixuguen, la posen a estendre, la guarden i a la tarda marxen. I l’endemà tornen a venir».
Abans anaven a la casa de colònies d’Alpens, però després de la Covid han anat variant, el primer any a Sant Pere de Torelló i l’any passat a Viladrau, «i aquest any aquí a Can Miqueló i amb tot això tindrem l’experiència de tres llocs per dir on ens va més bé, perquè nosaltres tenim unes necessitats molt especials».
David Aragüete serà el delegat comarcal fins al novembre, «perquè ja toca. Les juntes cada 4 i 8 anys es van renovant. I ara ja ens toca. I al novembre farem canvi. Com a delegat n’hauré fet 6, perquè amb la Covid vam fer una mena de pròrroga, però en Junta ja portava 8 anys, que és el màxim 8 anys. I, per tant, ara ja ens toca, ja hi ha unes quantes persones que hem d’acabar, vol dir que haurem de fer una crida als nostres socis per formar part d’una nova Junta. Tothom a l’hora d’ajudar cap problema, però a l’hora d’estar al capdavant… Però, sempre hi ha algú altre que al final fa el cop de cap, busca la gent i ja està. I els que hi hem estat continuar ajudant».