L’Ariadna va detallar que el propòsit que tenen és créixer amb activitats, socis i donar-se a conèixer. Es tracta d’intercanviar necessitats. Des del Banc del Temps es dona valor al fet d’ajudar-se, donant-li una estructura facilitadora, el valor que es dona a aquest intercanvi és posar una moneda hora de la qual tothom en disposa. Cada banc del temps funciona com una entitat pròpia. L’altre valor és la relació d’igual a igual, vol dir que «és igual la feina que es faci, el que importa és el temps, totes les persones tenen el mateix valor, la relació entre persones és d’igual a igual».
Tenen socis de tots tipus, alguns estan molt acostumats a utilitzar el banc del temps, s’autogestionen. El grup gestor és facilitador, cada soci es mou en funció a les seves necessitats, és molt dinàmic. Es troben els divendres a la tarda de 2/4 de 6 de la tarda fins a 2/4 de 8 al centre Cívic Can Pau Rava, on es posen a disposició de les persones que vulguin conèixer el Banc del Temps i dels socis i sòcies que necessitin un cop de mà. Tenen un grup de whatsapp i un bloc que explica el funcionament bàsic del banc, tot i que el canal de comunicació amb els socis és el correu electrònic i el whatsapp, en alguna activitat puntual també fan servir Instagram.
Hi ha 8 grups que estan funcionant en diferents temàtiques amb una persona responsable com a soci col·laborador. Ja són gairebé 200 socis que durant aquests 8 anys han fet 3500 intercanvis i una mitjana de 1000 hores l’any. Són diferents tipus de persones, «hi ha qui rep més que gasta i qui gasta més que rep». El BdTVic és un espai social d’ajuda entre els socis a través de l’intercanvi. És un espai cultural on cada soci hi aporta els seus sabers. És un espai d’economia col·laborativa on la moneda hora està a disposició de tothom no pas per acumular sinó per compartir.
Actualment, 10 associacions de la comarca col·laboren amb el Banc del Temps, com són ASHES, Casal Claret, Amics de la Gent Gran, la galeria Tres-e-u, Osona Ioga, Sant Tomàs, Osonament, Institut la Plana, l’Associació de Veïns de l’Horta Vermella i la Xarxa Global de BdTs. Cada associació funciona diferent depenent de les seves necessitats. Dos dels valors amb què compta el Banc del Temps són la confiança i la generositat, «la confiança és clau perquè a vegades van a casa de persones que entre ells no es coneixen. Hi ha persones molt qualificades i varietat».
En el grup gestor són quatre, la seva feina és facilitar, acompanyar i si cal, fer propostes. Una de les propostes de fa poc va ser fer un vermut dissabte al matí per conèixer-se i crear vincles i confiança, aquestes trobades es faran cada tres mesos en diferents formats, també poden servir perquè surtin altres iniciatives. Les trobades es fan en diferents llocs tot i que la seva seu és al Centre Cívic de Can Pau Rava.
A part del temps també es fa l’intercanvi de producte, normalment es paga el material utilitzat en euros i en temps l’estona que s’inverteix fent el producte, així i tot, és un intercanvi que es basa en l’acord que puguin arribar les persones que intervenen en els intercanvis.
Hi ha uns grups que fan coses concretes com Txi-kung, jocs de taula, grups de barri, matinals les caminades dels dimecres, les passejades del divendres, converses en francès i anglès, les llegidores «compartint lectures de llibre i plantant llavors que són tertúlies més filosòfiques. Sempre estem oberts a noves propostes».
Un projecte que s’ha començat a moure compte amb la participació de Jordi Macià, professor de l’Institut la Plana i soci col·laborador del Banc del Temps. Conjuntament amb l’Agnès, volen engegar un Banc del Temps a l’institut, aquest setembre han començat a fer visites a diferents associacions i entitats per veure quines actuacions es podrien endegar i ja s’estan fent alguns intercanvis, «està naixent i s’ha de veure com evoluciona».
Més de vuit anys de vida concretats en més de 3500 intercanvis i 8500 hores
Actualment, hi ha 183 socis i s’han fet 3553 intercanvis i són 8581 hores. Cada feina és valorada pel temps que s’hi dedica i no pas perquè un tipus de feina se li doni més importància que una altra. Això ho facilita la moneda hora. No és un espai de voluntariat on t’apuntes a fer quelcom, aquí tothom organitza i s’organitza. També hi ha un grup a ‘Telegram’ on només els socis hi poden ser per oferir productes, sigui a canvi d’hores o per regalar.
El grup de socis actius van ampliant la mentalitat i van sent més cooperatius. Acaba sent una manera de pensar que et porta a l’autosuficiència, autogestió.
Una economia col·laborativa que facilita satisfer necessitats compartint. També hi ha el grup de socis inactius. Una feina lenta per anar trobant el seu lloc. També han donat de baixa a un bon grup de socis, perquè el BdTVic els ha quedat lluny i no saben què fer-hi, perquè han canviat de residència o perquè tenen altres interessos. El grup gestor és el facilitador de les propostes que arriben dels socis (tallers, grups, intercanvis) o propostes d’altres entitats com participar en la Fira d’Entitats o al Congrés del Voluntariat. També aporta propostes per dinamitzar i facilitar trobades de socis.