CENTELLES.- Els Frikifonts es dediquen a mantenir i netejar les fonts com a espai natural del poble i es defineixen com a una mica ‘frikis’, ja que fan una activitat que es pot veure d’aquesta manera. Bàsicament netegen fonts de Centelles i d’algun municipi que està al seu voltant. Hi ha referències de més de 80 fonts naturals, avui en tenen unes 38 de localitzades i les van conservant. Van començar d’una manera molt casolana, quan el Joan Sallent era petit, anava amb
els avis a buscar aigua a la font, i d’això en tenia uns records i una nostàlgia molt divertida d’anar amb el càntir a buscar aigua i li va sorgir la idea que alguns diumenges a la tarda, amb la família, podrien anar a alguna font que recordava, i que ara estava enterrada, a gratar a veure si sortia i tornar-la a descobrir. D’això fa uns dotze anys, i ara fa uns cinc anys que una colla de Centelles s’hi van interessar i actualment són entre 20 i 30 famílies.
Ara també compta amb la Dolors Morera, gràcies a ella, estan una mica més organitzats. Arrel també dels mitjans de comunicació i a poc a poc, al poble s’han assabentat d’aquesta activitat, molta gent es posa en contacte amb ells i els hi expliquen on recorden que hi havia una font, a partir d’aquesta informació, miren si és factible, demanen permís al propietari i munten l’activitat, normalment el diumenge al matí. Si són fonts per descobrir, primer es fa una mica
de feina per veure com està i llavors s’organitza l’activitat familiar. En Joan explica que «les fonts com a patrimoni és important, però com a aigua potser algun dia, ens haurem de refiar una altra vegada d’aquestes fonts naturals i pensant en els nostres nanos, és una activitat que els hi va molt bé, totalment altruista tot i que ara costa una mica de veure, però estem contents de l’impacte que té».
El Grup de Defensa del Ter (GDT) va fer, aquest maig, la presentació de les analítiques de nitrats a Centelles i van comentar que estaria bé que aquesta activitat s’encomanés en altres pobles. El GDT normalment analitzen tres fonts de les més importants de cada municipi, però des de Firkifonts van fer la tasca d’analitzar les 37 fonts que tenen localitzades, perquè quedi constància de la qualitat de l’aigua: «No costa gaire posar un cartell en la font de l’aigua que no sigui potable, això és el més normal, però es podria intentar que cadascú pogués decidir si és potable, la ratlla dels nitrats saben que està als 50 mg per litre, es podrien consultar les analítiques a través d’un QR posat en un cartell a la font, i que tothom pogués decidir si vol beure o no. Tenim moltes idees per intentar que la gent torni a beure d’alguna d’aquestes fonts», exposa el Joan Sallent. Les tres analitzades pel GDT estan «fotudes» diu en Joan, estan al voltant dels 100 mg.
La tasca més difícil és trobar la font. A les 37 que tenen localitzades, se’ls hi fa manteniment, es treuen les fulles, el fang. S’han trobat fonts al costat d’un camp, que el pagès l’havia anat enterrant amb el tractor, vol dir que el la font està a mig metre enterrada i només sobresurt el broc, s’ha d’anar gratant, com per exemple, la font de Ferro que aquest any l’han tornat a desenterrar, estava al costat d’un riu i amb mig metre de terra a sobre, gràcies a un pagès que els hi va deixar un tractor i a les famílies, s’ha tornat a recuperar. Es van fer uns cartells de fusta, on es posa l’any i el nom, «és una tasca que volem continuar fent», explica en Joan. Tenen un Google maps senzill, on hi ha la ubicació de les fonts i de les que pensen que podrien ser-hi. Aquesta informació es traspassa a la GDT i a qui l’interessi. També es poden posar en contacte directament amb en Joan Sallent al telèfon 618 787 089. Fa dos anys van començar a fer xerrades a algunes escoles i instituts, on expliquen qui són i el que fan. És una activitat familiar i a mesura que els fills creixen i són adolescents, costa fer-los seguir: «Els que tiben, són la canalla fins a vuit o nou anys, però soc molt positiu, jo també anava de petit a la font amb el meu avi i mai havia pensat en què acabaria netejant fonts, no és important que aquests adolescents vinguin, però si han vingut, alguna cosa els hi ha quedat », descriu el Joan. Normalment les accions es fan més a la primavera, cada quinze dies els diumenges a la tarda. Un cop a l’any s’organitza amb l’Ajuntament una activitat més genèrica per tot el poble amb cartells. Tenen també un projecte de classificació d’arbres i moltes idees diverses per anar fent feina. Tot i que es van iniciar amb fonts, el seu grup és divers, hi ha veterinaris, biòlegs, gràcies a aquesta diversitat, tot el que tracti d’ecologia hi cap. En Joan recomana visitar la Font de Ferro, situada en un indret: «meravellós, davant del Molí de la Llavina, un dels molins més antics d’Europa. Aquesta aigua és fèrrica, anys enrere la volien embotellar com a aigua medicinal», conclou en Joan.