Empara Osona neix reivindicant la manca de neuròlegs per als afectats d’esclerosi múltiple
OSONA.- Empara Osona, Associació d’Esclerosi Múltiple d’Osona, ha estat la protagonista d’un nou ‘Regala Petons’, el programa solidari de Ràdio Vic que dirigeix i presenta el Xavier Farrés. Van ser-hi en Ramon Puigdollers, president, la Maria Carme Espelt, tresorera, la Montse Ballester, vocal, i la Montse Peix, secretària.
L’esclerosi múltiple és la malaltia de les mil cares, els símptomes són molts i molt diversos, cada persona la pateix a la seva manera, quan una persona es comença a trobar malament i a queixar-se de diferents afectacions, no ha de ser només la mobilitat de braços i cames, pot ser la visió o temes fisiològics, es fan múltiples proves, van descartant, «però no se’n recorden de l’esclerosi, fins que ja s’ha fet un procés, quan se’n recorden és tornar a començar, cada vegada et vas trobant pitjor, no saps el que tens. Dos anys amb el fantasma de si tindria esclerosi, a partir d’aquí dius i ara que fem, necessitava un grup de suport, parlar-ne, no estàs cada dia igual i no ho entens, necessites algú que t’ho expliqui o que et confirmin que el que et passa no són manies, per això aquesta necessitat de crear aquesta Empara Osona. Volem cobrir les mancances del que hi ha Vic, que no hi ha res. Ara ens estan anul·lant les visites, perquè no hi ha neuròlegs. En dos anys des que va plegar el doctor Bufí, que era el Degà, els han canviat dues o tres de neuròleg i ara des que a plegat el doctor Cruz, res…», explica la Montse Ballester.
L’Esclerosi Múltiple ens comenta en Ramon, és una malaltia que afecta un 0,1% de la població d’Osona, és un dels nivells més alts que hi ha a Espanya i gairebé a Europa, «hi hauria d’haver un especialista. Es parla de què pot haver-hi factors ambientals per aquesta alta incidència, però no hi ha cap estudi científic seriós que ho corrobori». El fet de ser una malaltia crònica i en la majoria dels casos degenerativa, fa que la rehabilitació sigui fonamental. Particularment és molt limitada i col·lectivament, l’única que es fa en aquests moments, és un cop a la setmana a l’Hospital de la Santa Creu i un grup de Psicoteràpia que es fa entre els propis de l’associació i ADFO també un cop a la setmana. S’està intentant lligar un grup de teràpia ocupacional exterior per a través d’una campanya, trobar finançament i establir un pla i així complementat els minsos serveis de rehabilitació que es té ara.
Hi ha 52 dos socis a l’associació. La informació i els consells que es dona des de l’associació, va adreçada a malalts d’Esclerosi Múltiple i familiars, però ara és més de caràcter reivindicatiu que no a oferir uns serveis amplis. L’esperit de l’entitat va dirigida al malalt i al suport als familiars. Aquesta malaltia genera molta solidaritat, el problema és que la malaltia en sí, limita als afectats a no sortir del seu entorn, i aquesta solidaritat fa que hi hagi uns serveis excepcionals de rehabilitació a Barcelona, però l’accés dels malalts d’Osona són molt limitats. Quan hi ha un programa de rehabilitació que dura entre 3 o 4 mesos, s’ha d’anar tres dies a la setmana a Barcelona, un pacient amb dificultats de mobilitat, necessita transport, el Consell Comarcal d’Osona abans donava aquest servei de transport, però fa anys el van eliminar i s’ho ha de pagar cadascú, «per tant o ets milionari, o algú de la família ha de plegar de la feina per acompanyar-lo, el que es fa, per desgràcia, és renunciar al programa», explica el president.
L’assistència psicològica és molt important també i és bastant deficitari, ha d’estar dins d’actes serveis de rehabilitació. Per a col·laborar-hi és important fer-se soci, voluntaris, participant en les activitats i fer aportacions també a través de la web emparaosona.cat.