Frenar l’abús i el maltractament de les persones grans

Vic es bolca en promoure la campanya ‘Tracta’m bé’

VIC/estrip.- El 15 de juny és el Dia internacional per a la presa de consciència de l’abús i el maltractament de les persones grans. Entorn aquesta jornada i dins la campanya ‘Tracta’m bé’, la Comissió de persones Grans de Vic, conformada per usuaris i treballadors del sector, han organitzat diferents actes i activitats transversals, com la lectura de relats, i la posterior reflexió, entorn aquesta problemàtica en diferents centres de la ciutat, l’emissió d’un relat diari a través del magazín ‘De tots colors’ de Ràdio Vic i una tertúlia el 15 de juny, amb la participació d’Alicia Villanueva, doctora de família del CAP del Remei, Helena Güell, directora del Centre de dia Sant Jordi de Vic, Isolda Sans, tècnica d’ASHES, i Toni Matas, president de l’Associació de Veïns del barri del Nord de Vic.

L’Ajuntament de Vic va presentar a finals de juny de 2021 “Tracta’m bé”, una campanya de conscienciació i prevenció del maltractament cap a les persones grans. El projecte promogut per l’Ajuntament s’ha treballat conjuntament en una comissió mixta formada per gent gran usuària de diversos serveis i entitats i treballadors i treballadors vinculades amb serveis per a les persones grans. Aquesta Comissió mixta és la Comissió de Persones grans de Vic i es reuneix mensualment per debatre temes que preocupen a la ciutadania i és liderada per professionals del departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic.

“Tracta’m bé” té per objectiu prevenir els maltractaments a les persones grans de Vic, sensibilitzar la població sobre els diferents tipus d’abús, promoure el respecte cap a la gent gran i detectar i donar resposta a possibles casos d’abús i maltractament vers aquest sector de la població. La campanya del projecte Tracta’m bé es nodreix de quatre grans accions per poder arribar a tots els actius que formen la societat.

Situacions amb tracte: Consisteix en una sèrie de fotos, acompanyades de frases on s’expressen diverses situacions que exemplifiquen i sensibilitzen sobre el bon tracte amb les persones grans. Es tracta d’una exposició itinerant formada per 8 plafons i que ha anat passant per diferents espais de la ciutat.

Establiments amb tracte: Es pretén teixir una xarxa d’establiments que puguin ser detectors de possibles casos de maltractaments a persones grans. Actualment, el projecte ja compta amb 108 establiments adherits a tota la ciutat, entre ells també entitats bancàries.

Aules amb tracte: Recull d’històries de ficció per donar a conèixer els diferents tipus d’abusos que pot patir la gent gran que han anat treballant els consellers i conselleres del Consistori Infantil durant aquest curs 2021/22 i que el 20 de juny presenten en format conclusions a l’alcaldessa de Vic a la Sala de la Columna i que ja van avançar en un programa especial a Ràdio Vic.

Relats amb tracte: Es tracta d’un llibre amb una sèrie de relats que tracten diferents formes de maltractament i abús cap a les persones grans.