Les Escoles de Gurb han fet voluntariat amb avis i àvies

GURB/estrip.- Les Escoles ha estat una de les escoles que ha participat al Pla Pilot Escola Solidària que ha endegat aquest curs la Coordinadora del Voluntariat d’Osona. Actualment, l’escola té dues línies i hi ha uns 400 alumnes.

Enguany, van decidir que 4t de primària, participaria al Pla Pilot. Sempre han estat una escola oberta a les diferents entitats del poble i han treballat de manera conjunta. Com que des de l’àrea d’Educació en Valors treballen la solidaritat, l’empatia, la cooperació, la diversitat… aquesta proposta els va semblar molt adequada per portar-la a terme com a projecte d’aquest curs.

La seva tasca ha estat adreçada als avis i àvies del seu municipi de Gurb i es concretà en diverses activitats. En la cantada de cançons adreçada als tres grups d’avis i àvies, els alumnes van preparar un breu repertori musical i els avis i àvies també.

Una altra havia de ser ‘Jocs amb la gent gran’. Tenien previst confeccionar uns jocs de taula tradicionals i practicar-los amb ells, però no va ser possible a causa de la pandèmia.

‘Dites i refranys’, va ser un altre treball. En aquesta activitat, els avis i àvies van recollir els refranys i dites que ells sabien (sobre els mesos de l’any, meteorologia, alimentació…) i els nens i nenes de l’escola van buscar-ne el significat.

També van preparar danses amb els alumnes, bàsicament tradicionals catalanes (el ball del Patatuf, el dels Cascavells…). L’objectiu era poder treballar diferents danses i fer-ne la comparativa de com es ballava abans i com es dansa actualment.

El treball que es van proposar a l’escola fou bàsicament cultural. Han fet especial èmfasi en les relacions generacionals (avis, àvies, pares, mares, nens i nenes…). Partiren de la base que el treball de voluntariat és una eina d’aprenentatge per a tots. «És bidireccional, no el veiem com un servei, sinó com un element de canvi i de transformació social».

Van poder assolir els diferents objectius que es proposaren:  treballar diferents valors, recuperar part de la cultura popular mitjançant distintes activitats, aprendre vocabulari relacionat amb els diferents temes tractats, conèixer i participar amb algunes entitats del poble… i el més important de tots: «gaudir aprenent».

logofooter

Fes-te voluntari

    Entitat de voluntariat

    Que la persona les dades figuren com a titular del compte d'usuari no té antecedents penals per qualsevol dels delictes a què fa referència l'apartat 5è de l'article 8 de la Llei 45/2015, de 14 d'octubre, de Voluntariat, el qual assenyala textualment que: "no podran ser voluntàries les persones que tinguin antecedents penals no cancel·lats per delictes de violència domèstica o de gènere, per atemptar contra la vida, la integritat física, la llibertat, la integritat moral o la llibertat i indemnitat sexual de l'altre cònjuge o dels fills, o per delictes de tràfic il·legal o immigració clandestina de persones, o per delictes de terrorisme en programes els destinataris hagin estat o puguin ser víctimes d'aquests delictes "