VIC/estrip.- El projecte Lletres Niu va néixer a Banyoles, quan després del naixement prematur de la filla de la Mercè Laso, a l’hospital Trueta de Girona, durant l’estada a l’hospital va conèixer una família que en el niu del seu nadó hi penjava el nom de l’infant, la Mercè els hi va preguntar si aquell nom l’havien fet ells, però no, la criatura va néixer a la Vall d’Hebron i en aquest hospital les donen en néixer, a la Mercè això li va semblar molt bona idea. Al cap d’uns mesos es va topar amb la Rita que havia engegat el projecte ‘Las letras de Rita’ l’any 2017, hi va contactar i va obtenir tota la informació, li van facilitar l’abecedari per poder-lo fer servir pel seu compte, i a força d’anar picant la porta del Trueta, va aconseguir que acceptessin el projecte de les Lletres Niu. De moment només es porta a terme a la secció de neonatologia, però un detall així dona escalfor en uns moments difícils de molta angoixa.
L’octubre del 2019, la Mercè es va posar en contacte amb la Montserrat per explicar-li el projecte, la Montserrat té una botiga on ven robes per fer patchwork i on també fa classes. Van veure una oportunitat per fer voluntariat per produir aquestes lletres. La seva botiga és centre de divulgació, anima a la gent a fer-ne, i és punt de recollida per enviar-les cap al Trueta a través de la Mercè. La pandèmia també ha deixat coses bones, comenta la Montserrat, han sortit cosidores que estaven en l’anonimat, amb el patchwork s’acumulen molts retalls i és una manera de donar-hi sortida per a una bona causa. El punt de recollida està situat a la Ronda Francesc Camprodon núm. 12 de Vic.
La Mercè explica que tenen 29 punts de recollida, són importantíssims, ja que no poden accedir directament al Trueta, són vitals per a mantenir el projecte, les infermeres les recullen i les distribueixen a l’hospital. Cada cop hi ha més gent que cus, es pot fer des d’una cosa molt senzilla fins a obres d’art. Encara que no se sàpiga cosir, es pot col·laborar d’altres maneres en el projecte, hi ha voluntàries que cusen, altres que van a recollir lletres i lliurar-les a les infermeres. També hi ha dues escoles de Girona que han pintat les pinces que es pengen les lletres, dues amigues que ajuden a l’Anna una fa la correcció en català de les xarxes, l’altra fa els cartells, botigues que donen retalls de roba…
Des de l’hospital els hi envien fotos amb el nom del nadó, també alguna família, aquestes fotos les pengen a les xarxes. Aquest projecte serveix per a fer un raconet a l’hospital i sentir-se’l seu, creen un espai personalitzat en el qual que no se sap quant de temps hi romandràs i després s’ho emporten a casa com un record d’uns moments especials.
L’última crida als voluntaris va ser al gener, fins a l’abril portaven comptabilitzades 6.500 lletres, hi ha molta col·laboració, aquestes lletres estan fetes a partir d’unes instruccions, d’uns patrons que s’explica tant en directe com a través de les xarxes, a Instagram lletres_niu i amb l’enllaç directe al Dropbox on es pot descarregar el cartell i l’abecedari, amb les mides i les instruccions, també hi ha la informació per email, missatges privats d’Instagram, a les botigues, amb això es pot veure que és molt fàcil fer les lletres. Es demana que siguin robes alegres. Es procura penjar les fotos de les lletres a les xarxes també com a reconeixement a les voluntàries que sovint són anònimes. És un projecte dinàmic on també es plantegen reptes, l’últim va ser muntar un Scrabble, formant paraules relacionades amb Lletres Niu, amb un mínim de 50 lletres, s’havia de penjar la foto, amb un premi als guanyadors en forma de roba per fer més lletres.
Arran del projecte Lletres Niu, s’ha començat a fer a l’hospital de Vic, Lletres Cor Vic i a Tarragona, aquests projectes són independents, però funcionen amb el seu model. I de cara al futur, pensen en un projecte d’un banc de teles, per a poder oferir retalls de 10×10 cm, per a cosir 100 lletres, crear punts de recollides i que aquestes teles vinguin de donacions. També fan una crida per aportar idees al projecte, animar a la gent a fer lletres tot cosint o fer donacions de teles que poden tenir a casa, hi ha moltes maneres de col·laborar.
Lletres Niu per als nadons estrella
Els principis van ser difícils, quan van recollir les primeres 100 i les van portar a l’hospital va coincidir amb la celebració del dia internacional de l’infant prematur. L’equip de voluntaris es va estenent. El fet de ser nens també fa que la gent siguin més sensibles i es posin a la pell dels pares i mares, els que han rebut les lletres fan xarxa explicant el projecte. És molt important la implicació de l’hospital, les infermeres del Trueta informen de les lletres que falten i fan la recollida, tenen un tipus de banc de lletres on les tenen classificades i informen sobre les que falten. De moment només està implantat a neonatologia, tot i que col·laboren un altre projecte, la capsa dels records, per a nadons que no han arribat a néixer, es fa una capsa de records i estan incloent les Lletres Niu per a fer el seu nom, són els anomenats nadons estrella.