Acabats d’aterrar de Colòmbia, l’equip ha valorat com un èxit la implantació del projecte i la metodologia Gambeta amb 100 nens i nenes d’entre 6 i 12 anys de l’escola Institución Educativa Luis Carlos Sarmiento de Bucaramanga, una ciutat de més de 500.000 habitants al nord-est de Colòmbia. La direcció de l’escola colombiana va seleccionar els 100 alumnes amb més rendiment acadèmic del centre per entrar al programa. Tots els alumnes van rebre un equipatge de futbol complet per part de Gambeta, així com entrenaments en base el model de futbol social de l’OAR Vic, i acompanyament dels educadors socials de Gambeta, Ferran Erra i Maria Navarrete.
L’escola es troba al barri d’Estoraques, un dels més vulnerables de la ciutat arran del tràfic de droga. En aquest sentit, Gambeta ha comptat amb el suport dels líders de l’associació veïnal del barri que, a banda de protegir els membres de l’equip, van mobilitzar un equip de neteja de veïnes i veïns per recuperar el camp de futbol que havia quedat inutilitzat per la brutícia i el tràfic de droga.
El fundador de Gambeta, el vigatà Pep Novellas, va explicar que «malgrat que al barri estàvem sempre protegits per 4 agents de la policia colombiana armats i pels líders del barri d’Estoraques, ens hem sentit com a casa. Ens han acollit amb gratitud infinita». Novellas va afegir que «l’èxit a Colòmbia ha estat possible per l’acció combinada i estreta entre Gambeta, els líders veïnals del barri d’Estoraques i la universitat Unidades Tecnológicas de Santander (UTS)». En aquest sentit, Gambeta ha signat un conveni amb les UTS per garantir la continuïtat del programa, tant al primer centre on s’ha implantat, com per desplegar-ho a altres centres educatius vulnerables de la ciutat de Bucaramanga.
Pep Novellas va explicar que «no puc estar més feliç. Tot el que m’havia imaginat ha estat superat amb escreix. Agraeixo a totes les persones que ens han fet costat aquí i allà, i també als patrocinadors, el seu suport incondicional. I vull posar en valor també la joia de l’escola de futbol de l’OAR Vic. A vegades valorem més el de lluny que no el que tenim a casa. A Colòmbia hem constatat com es meravellen del mètode que aquí ja fa 18 anys que tiren endavant».
La metodologia de treball es basa en la de l’OAR Vic
L’equip osonenc acabava d’arribar de Bucaramanga on, durant 3 setmanes, va treballar amb un centenar de nens i nenes en una escola pública del barri d’Estoraques, un dels més vulnerables de la ciutat. L’objectiu de Gambeta és acompanyar els nens d’entre 6 i 12 anys per evitar la seva deserció escolar. La metodologia de treball de l’ONG es fonamenta en el model de futbol social de l’escola de l’OAR Vic, juntament amb les pràctiques restauratives, la comunicació no violenta i la gimnàstica emocional.
Durant l’estada, els entrenadors de l’escola de futbol de l’OAR Vic (Joan Manel Sánchez, Abel Castañé i Andy Castañé) van formar diversos alumnes d’últim curs de CAFE de les UTS en la metodologia de futbol social. Per la seva banda, Maria Navarrete i Ferran Erra, van realitzar diverses dinàmiques amb les famílies dels 100 nens Gambeta d’Estoraques, i van formar tant al professorat de les UTS, com als mestres de l’escola Luis Carlos Galán en gimnàstica emocional, pràctiques restauratives i comunicació no violenta.
Gambeta va arrencar a Vic el curs 2021-2022 amb 15 nenes i nenes que l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Vic va identificar com a vulnerables. Els nens, tant a Vic com a Colòmbia, són seguits i avaluats per un equip de psicòlegs per validar l’impacte positiu del projecte en el seu desenvolupament cognitiu i personal.
‘La gambeta de los niños de Estoraques a la deserción escolar’, el reportatge
COLÒMBIA.- El diari colombià ‘Vanguardia’ va publicar, el 4 de setembre, un ampli reportatge, del periodista Milton Velosa Araque, explicant el projecte, començava així: ‘Què pensaria vostè si fos estudiant i que per treure bones notes algú viatgés milers de quilòmetres per lliurar-li un premi? Com reaccionaria si l’única condició per obtenir aquest reconeixement és no abandonar els estudis? Això els va passar a 100 nens del col·legi Luis Carlos Galán, a l’occident de Bucaramanga. Amb aquesta iniciativa els nens més assenyats van rebre mitges, botes, uniformes i tot el necessari per practicar futbol de manera recreativa i sota l’orientació d’alumnes de la carrera de Cultura Física de les UTS i d’un club de futbol català’.
Quan els entrenadors de les UTS i de Gambeta van arribar a dictar la primera classe al barri es van trobar amb una pista envaïda de pastura, abandonada, usada com a lloc de consum de substàncies al·lucinògenes i convertida en latrina per als animals. Tot i això, la Junta d’Acció Comunal al capdavant de la seva presidenta, va emprendre la tasca de netejar-la, de recollir les escombraries, de preparar el terreny perquè els nens poguessin jugar. Luz Dary Torres, la líder de la zona, va assegurar que les mateixes persones que abans consumien hi van ajudar amb la neteja. “Es van adonar que aquest projecte beneficiava fins i tot els seus fills i per això van assumir el compromís de mantenir-lo en òptimes condicions. L’impacte a la comunitat ha estat magnífic”.
‘Els nens que no van poder estar en aquesta primera convocatòria, segons les directives del col·legi Luis Carlos Galán, van canviar la seva actitud davant de l’estudi. Ara s’estan esforçant per obtenir bones qualificacions, volen ser a l’equip. La idea és que aquest programa s’expandeixi a més institucions educatives vulnerables de Bucaramanga i l’àrea, però també arribar a les províncies, on cal que l’esport motivi les ganes d’estudiar. Divendres passat, els espanyols van tornar a la seva terra, però van deixar la llavor sembrada. Ara, els professionals de les UTS seran els encarregats de jugar-se-la amb els nens al partit contra la deserció escolar’.