Nova edició de la Campanya de Joguines de Creu Roja d’Osona

OSONA/estrip.- El passat dia 20 de novembre, Dia Mundial dels Drets de la Infància, la Creu Roja d’Osona va iniciar un any més, la 29a Campanya de Joguines, a través de la qual es pretén assolir l’objectiu de garantir el dret al joc de tots els infants. Gràcies a les donacions de joguines noves que fan persones i empreses que volen col·laborar, per després entregar-les a les filles i els fills (de 0 a 16 anys) de les famílies ateses des de l’entitat, que es troben en situació de vulnerabilitat.

És important remarcar que la joguina és una poderosa eina educativa. És per això que segueixen una línia de treball que promogui uns valors per tal de crear un món millor. Així doncs, les joguines han de ser noves (tots tenen el mateix dret a obrir un regal nou), no bèl·liques (no volen fomentar la violència a través del joc, creuen en la pau i en la idea que tota joguina educa tant com un llibre), no sexistes (no creuen en la separació de joguines segons el sexe, cal educar en els rols compartits), cooperatives (intenten no fomentar la competència sinó l’ajuda mútua) i sostenibles (el plàstic és un dels grans problemes de la nostra societat, promouen alternatives que respectin el medi ambient).

Després de passar un temps amb distàncies, aquest any han decidit enfortir les accions al carrer durant la campanya, habilitant espais de jocs i sensibilització per a tots els infants i els adults. El cap de setmana del 10 al 12 de desembre, la Creu Roja va ser present a diferents punts de Vic on es troben les botigues col·laboradores de la Campanya: Gargamel, El Petit Tresor, Abacus i Decathlon, on van convidar als més menuts a passar una bona estona de jocs i als més grans a escoltar la importància de recordar que jugar és un Dret. Davant la botiga Gargamel es va fer un 3 en ratlla gegant. Front l’Abacus es va jugar un ‘memori’ enorme. Al Decathlon les voluntàries van organitzar un seguit de jocs de caire més esportiu. També es van poder trobar al Carrefour, punt de recollida de donacions, dinamitzat pels voluntaris de Creu Roja i pels alumnes de l’Escorial. Al final de l’etapa de recollida s’han comptabilitzat 241 articles relacionats amb el joc i la lectura. Un gran èxit gràcies al voluntariat i als alumnes de l’Escorial.

El dissabte 18 de desembre al matí, la Campanya de Joguines es va traslladar a l’Orfeó. Un matí de jocs per als infants receptors i les seves famílies, dinamitzat pel voluntariat de Creu Roja i pels alumnes de l’escola Sant Miquel. Es tractava també de fomentar els espais familiars, on els més petits i els més grans passin una bona estona i vegin quan saludable és jugar i fer-ho de manera conjunta, oferint un espai lúdic de 0 a 14 anys amb diferents racons segons la temàtica dels jocs. Els infants hi van trobar un espai per als més petits de 0 a 3 anys, un d’esportiu i un per gaudir de diferents jocs de taula. Les nenes i nens van seguir un circuit on provaven diferents joguines i modalitats de joc per, al final, poder triar allò que més els hi hagi agradat.

L’objectiu de la campanya de Creu Roja és ser més a prop de les persones i el joc sempre serà un mitjà ideal per crear i reforçar els vincles. I tenint molt present que el fet de facilitar materials no vol dir caure en l’assistencialisme, del que volen fugir: «Ajudar rau a acompanyar, en facilitar i en donar espai perquè l’altre pugui decidir, en aquest cas, amb què s’és més feliç jugant».