Sant Tomàs obre la nova residència de Calldetenes amb 12 places noves

CALLDETENES/estrip.- 12 persones han començat una nova etapa vital a la llar residència de Calldetenes de Sant Tomàs ubicada al pis construït a sobre del Centre Ocupacional de l’entitat en aquest municipi. L’equipament estava construït des de l’any 2020 i no s’havia pogut obrir per falta de recursos públics que permetessin disposar del concert de les places. Ara, això, ha estat possible després de la resolució de la convocatòria de provisió de places de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública en l’àmbit de les persones amb discapacitat, en règim de concert social de la Generalitat de Catalunya.

Des del passat 1 de febrer, la llar de Calldetenes de Sant Tomàs ja està en funcionament i les 12 persones que hi viuran s’hi van incorporant paulatinament segons les necessitats i ritmes de cada una d’elles. Amb l’obertura d’aquest nou equipament es donarà resposta a les necessitats d’habitatge de 12 persones, algunes de les quals feia més de 10 anys que estaven en llista d’espera. Malgrat tot, però, l’entitat encara té 62 peticions d’habitatge a les que no pot donar resposta. A Catalunya, i segons dades recollides per Dincat, la federació d’entitats de persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya, a finals de 2022, 2.488 persones esperaven una plaça en una llar residència.

Millorar la qualitat de vidaLa nova llar de Calldetenes disposa de 9 habitacions, 6 d’elles individuals, amb escriptori i espai per desenvolupar les seves aficions. També té dos menjadors que també són sales d’estar per fomentar uns nuclis de convivència més reduïts, i una terrassa molt àmplia. La proximitat amb les instal·lacions del Centre Ocupacional de Calldetenes el converteixen en l’espai idoni per aquelles persones que hi assisteixen cada dia i que ja tenen una edat avançada.

L’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels grans reptes que hi ha i aquest nou equipament és una proposta que permet donar-hi resposta.

Totes aquestes persones que vivien en alguna de les llars de l’entitat estaven supeditades a l’autocar que els portava cada dia de la seva llar fins al centre de dia i després els tornava. «Moltes d’aquestes persones, per la seva edat avançada i per les seves condicions, ja no gaudien de viure en un entorn urbà, a més, moltes d’elles necessiten tenir una jornada més reduïda que inclogui algunes pauses», explica la responsable del Servei de Famílies i Demandes de Sant Tomàs Marta Paxau. A més, tal com explica la directora del Servei d’Habitatge Llars Clarella de Sant Tomàs, Alba Tuneu, «en aquesta nova llar podran tenir una rutina diària més adaptada a la seva edat, podent-se despertar més tard i sense tantes presses, perquè no tenen un horari definit pel transport d’anada i tornada del centre ocupacional. A més, l’entorn natural de la finca és molt privilegiat i proporciona una tranquil·litat molt beneficiosa en aquesta etapa». La construcció de la nova llar va comptar amb el suport de la Fundació La Caixa i la Fundación ONCE.

Llar ClarellaEl servei d’habitatge de Sant Tomàs dona resposta a les demandes de les persones i les famílies que necessiten viure en una llar residència. Actualment, aquest servei de Sant Tomàs compta amb 59 places incloent les 12 noves de Calldetenes i l’objectiu és continuar creixent per donar resposta a la llista d’espera que té l’entitat. Les llars Clarella disposen, actualment, de 4 llars ubicades en 7 pisos per oferir a les persones que ho necessiten. A Vic, hi ha la llar de la zona del Nadal en la que hi viuen 15 persones en dos pisos que es comuniquen i la llar del carrer de la Riera de Vic on hi ha 16 persones convivint en 2 habitatges diferents. A aquesta oferta s’hi afegeix la dels dos pisos contigus a Manlleu on viuen 16 persones. El servei d’habitatge de Sant Tomàs compta amb 56 professionals d’atenció directa i tècnics que treballen per donar suport a les persones 24 hores al dia i 365 dies l’any.