Torna l’Ultra Clean Marathon, recollint residus en un circuit circular per Osona el 18 de març

OSONA/estrip.- Una vintena d’equips de procedències diverses ja s’han inscrit en la 5a edició de l’’Ultra Clean Marathon, que aquest any recorrerà Osona el 18 de març. La Xarxa per la Conservació de la Natura i l’Agència de Residus de Catalunya proposen una manera de contribuir a la conservació de la natura diferent i molt divertida: fent esport, fent equip i netejant el medi ambient. En la presentació que va tenir lloc el 15 de febrer a l’esplanada de l’Atlàntida de Vic, Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, va explicar per què l’UCM és la cursa per la natura: «perquè és un corre-collir, alliberant del medi ambient residus que tant de mal fan als boscos, perquè és un esdeveniment sostenible, que busca el residu 0, i solidari, perquè els equips corren a favor d’entitats ambientals».

L’Ultra Clean Marathon fa valdre els espais naturals que travessa, tot enviant el missatge que cal una relació en equilibri amb la natura; cada equip corre per una entitat ambiental que treballa per a la conservació de la natura a Catalunya; està organitzada de forma sostenible: sense senyalitzacions en plàstic i avituallaments ecològics (sense productes amb envasos d’un sol ús). En la passada edició, celebrada entre Terrassa i Barcelona, van participar 23 equips, que van retirar del medi natural 550 kg de residus i van recaptar 15.500 euros per a projectes de conservació de boscos, rius i el fons marí d’entitats ambientals que treballen a Catalunya. Per Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, «aquest és un esdeveniment de referència al país i demostra que fer una competició esportiva a casa nostra amb l’objectiu de residu 0 és possible».

L’ecoaventurer Albert Bosch, que correrà i apadrinarà la cursa, va explicar que «l’any passat, una setmana després de la 4a edició que acabava a Barcelona i en la que s’havia recollit mitja tona de residus, va arribar la revetlla de Sant Joan i les platges feien pena. Això et genera frustració, però creiem que, encara que recollir molts residus està bé, l’important és conscienciar la gent». Els equips d’ecorunners recorreran els paisatges d’Osona des de la plana al massís de Guilleries passant per Sau, amb una cursa circular que tindrà Vic com a punt de sortida i arribada. Manlleu, Tavèrnoles, el Parador de Sau, Vilanova de Sau i Sant Julià de Vilatorta seran els punts de relleu. L’any 2018 es va celebrar la primera edició en un format diferent, la segona etapa va passar per Osona, arrancava a Ripoll i va finalitzar a la plaça Major de Vic. El format actual de l’UCM és una ultramarató de 57 km de trail running, enguany es podrà participar també en un circuit de 32 km. El circuit complet es pot fer en equips de fins a 12 persones, i el curt de fins a 6.

Fins al moment s’han inscrit una vintena d’equips i, durant la presentació, Albert Castells, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, va anunciar que el consistori hi participaria amb un equip, perquè «els valors de l’UCM encaixen perfectament amb els de la nostra ciutat». En la mateixa línia, Titi Roca, regidor d’Esports, va agraïr la iniciativa de l’UCM, «sumar sostenibilitat a l’esport com a valor és importantíssim». La inscripció a la cursa és gratuïta, però, per participar, cal que l’equip realitzi un donatiu mínim de 300 euros (circuit curt) o 600 euros (circuit llarg), destinat a la causa ambiental que esculli de la web Donant Ambiental.