Tracta’m bé, un projecte per acabar amb l’edatisme i la gerontofòbia

VIC/estrip.- El 15 de juny està marcat en el calendari com el Dia Internacional de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones. Aquesta data ens convida a reflexionar sobre la importància de protegir els drets i el benestar de les persones grans, així com prendre accions per prevenir i combatre el maltractament que pateixen.

Moltes vegades les persones grans són víctimes invisibles de situacions de maltractament, sigui físic, psicològic, econòmic o emocional. Aquest maltractament pot tenir lloc en diferents àmbits, com ara a casa, els centres de cures residencials, en hospitals o fins i tot en la comunitat en general. És crucial entendre que totes les persones, independentment de la seva edat, tenen drets fonamentals que han de ser respectats. Els drets humans són universals i inalienables, i les persones grans no són una excepció. Aquests drets inclouen el dret a la vida, la llibertat, la seguretat, la no discriminació, la integritat personal i la dignitat. És responsabilitat de tots i totes assegurar-nos que aquests drets siguin garantits i que les persones grans puguin gaudir d’una vida digna i respectuosa.

Per abordar aquest problema, cal una presa de consciència col·lectiva i una acció coordinada. El Dia Internacional de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones ens ofereix l’oportunitat de sensibilitzar la societat sobre aquesta qüestió i promoure el respecte i la protecció dels seus drets. Per aquest motiu, des de la Comissió de Persones grans de Vic porten a terme des de fa uns anys diverses accions de sensibilització, informació i suport a la detecció de possibles casos de maltractament de persones grans. 

La Comissió de Persones Grans de Vic neix a iniciativa de la Taula de Salut Comunitària de Vic, es va desenvolupar la Diagnosi de Salut Comunitària de Vic, que es va presentar l’octubre de 2018. És per aquest motiu que es va crear la Comissió de Persones Grans. Una comissió mixta, formada per persones professionals que treballen amb i per a les persones grans, i persones grans de diversos serveis i que formen part de diverses entitats de la ciutat.

Dins la Comissió de Persones grans de Vic hi ha professionals i persones de diversos serveis que formen part d’entitats i administracions públiques com l’Ajuntament de Vic, els EAP Vic Nord i el CAP del Remei, la Universitat de Vic, Sirius Vic, l’Agència de Salut Pública de la Catalunya Central, Mossos d’Esquadra, i entitats del territori com ASHES, Càritas Arxiprestal de Vic, Creu Roja Osona, AAVV Barri Nord, Casal Cívic Mossèn Guiteras, Casal Cívic Vic Rambla, residència Germanetes dels Pobres, residència i centre de dia El Nadal. 

Tracta’m Bé a VicUna de les primeres accions va ser la posada en marxa del Projecte Tracta’m bé a la ciutat de Vic. Un projecte que pretén promoure un canvi de mirada vers a les persones grans per acabar amb l’edatisme i la gerontofòbia; detectar situacions de vulnerabilitat i implicar a la comunitat en la cura dels seus propis membres. El projecte Tracta’m bé té diverses línies d’acció, una d’elles són els Establiments amb Tracte, que consisteix a adherir comerços al projecte que fan de radar per detectar situacions de possibles maltractaments o vulnerabilitat de les persones grans. Avui dia el projecte compta amb més de 120 establiments de la ciutat adherits. Es poden reconèixer pel distintiu que se’ls entrega en el moment d’adherir-se. 

Una altra de les línies d’acció és el treball de sensibilització amb les escoles dins el programa Aules amb Tracte, per sensibilitzar les noves generacions cap aquest canvi de mirada i fer-los reflexionar sobre com ens tractem els uns als altres mitjançant activitats que permeten fer-los sentir en primera persona i empatitzar amb les persones grans. Aquest passat gener de 2024 després d’un trimestre de treball intern a l’aula, els alumnes de FEDAC Vic van fer unes representacions d’Escenes amb Tracte davant un auditori ple de persones grans al casal Cívic Mossèn Guiteras de Vic. Després de cada representació de l’escena els alumnes van reflexionar sobre el bon tracte a les persones grans. Es preveu replicar el projecte pel curs vinent 2024/25 amb els alumnes de 3r d’ESO de l’escola Sant Miquel dels Sants de Vic i anar replicant-lo amb la resta de centres escolars de la ciutat en pròxims cursos, per aconseguir que Vic sigui una ciutat plena d’escoles amb tracte.