En aquesta edició s’han rebut 39 propostes de diverses temàtiques: projectes que incideixen en la reducció de residus i de CO2; que proposen millorar ecosistemes aquàtics (basses, rius, fonts…); d’impuls de l’agricultura ecològica i la ramaderia extensiva que afavoreixen la biodiversitat; de conservació del patrimoni natural i cultural; de protecció de diverses espècies de fauna i de custòdia marina. Des de la Fundació fan una valoració molt positiva de les propostes rebudes «gràcies al premi, en cada edició hem pogut conèixer un munt d’iniciatives ben interessants que s’estan impulsant arreu de Catalunya». A més, en el context actual d’emergència climàtica en el que ens trobem, consideren que «ara, més que mai, és necessari impulsar accions transformadores en favor de la natura i de la sostenibilitat del planeta».
El premi va ser creat el 2017 amb caràcter biennal. S’emmarca en la voluntat de la Fundació Privada Girbau de donar suport a aquelles entitats que treballen per a la protecció i millora del nostre patrimoni natural, des del compromís i la responsabilitat. A la 1a edició del premi (2017) el projecte guanyador va ser “Volcat. Custòdia participativa activa: voluntariat i educació ambiental en finques en custòdia”, del Grup de Natura Freixe, desenvolupat a la Reserva Natural de Sebes de Flix.
A la 2a edició del premi (2019) el projecte guanyador va ser “Xarxa d’Observadors del riu Gaià” de l’Associació Mediambiental La Sínia. El projecte tenia l’objectiu d’implementar una xarxa d’observadors organitzada com a grup de voluntariat ambiental, a fi de vincular la ciutadania en la conservació de la biodiversitat del riu. Per l’associació l’obtenció d’aquest premi «va significar un reconeixement a la tasca que els nostres voluntaris estan fent. Gràcies al premi hem pogut estructurar i organitzar el voluntariat, donant-li un impuls molt important». A més també recalquen que «iniciatives privades com la de la Fundació Privada Girbau haurien de ser molt més habituals a casa nostra, ja que permeten donar continuïtat a la tasca que estem fent moltes entitats ambientals sense ànim de lucre de Catalunya».