La seva elecció, com va explicar Anna Subirana, de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, responsable de la gestió tècnica del premi, va anar a càrrec d’un jurat format per Anna Girbau, Josep Saña, Carles Castell, Eduard Turró i Andrea Córdoba. En total, s’hi van presentar 39 propostes, les més destacades de les quals va detallar la biòloga Bet Font per cloure l’acte. A banda del primer premi per a la reserva de rapinyaires, la Fundació Privada Girbau també va atorgar un accèssit i un reconeixement. L’accèssit va ser per al Col·lectiu Eixarcolant, amb seu a Jorba (Anoia), pel projecte de creació d’un arborètum per a la conservació i promoció del cultiu de varietats tradicionals de fruiters i altres llenyoses, dels quals Marc Talavera i Albert Castells en van explicar els detalls, mentre que el reconeixement va ser pel projecte Bicibús, de l’Associació Canvis en Cadena, que van detallar Helena Vilardell i Eduard Folch. Tant l’accèssit com el reconeixement tenen una dotació econòmica de 6.000 euros.
Fundació Privada GirbauLa Fundació es dedica a donar ajut econòmic a projectes socials, culturals i mediambientals. Gràcies a la tasca de la presidenta de la Fundació, Teresa Girbau, va ser senzill, explicava la vicepresidenta de l’entitat a Ràdio Vic, connectar amb les entitats socials i culturals, tot i que faltava el vessant mediambiental, és per això que, juntament amb la xarxa de Conservació de la Natura, va sortir la iniciativa de crear aquest premi amb l’objectiu que les entitats coneguessin la tasca de la fundació i tanmateix conèixer les entitats. Els premis consideren a tot el territori català.
En aquesta edició s’han presentat 39 projectes i una tria difícil per la qualitat dels projectes presentats. Les temàtiques presentades són molt diverses, des de recollida de plàstics, reducció de residus, de protecció de fauna i flora, conservació del patrimoni natural i cultural, també en relació amb els rius les basses i les fonts, de custòdia marina… «Cada projecte reflecteix una problemàtica mediambiental, es veu la creativitat i l’esforç que estan fent les entitats per a solucionar-ho. El medi ambient sempre queda com el germà petit de la política i no en parlen gaire, per tant, és la gent dels territoris qui està prenent consciència, és la suma d’aquests petits projectes. Poden semblar petits, perquè són projectes del territori, però la suma de totes aquestes accions és el que fa que hi hagi el canvi de mirada, és el que intentarà millorar tot aquest entorn i per a què repercuteix a gran escala en el canvi climàtic i els problemes de contaminació», explicava Anna Girbau.
La Fundació Privada Girbau va néixer fa vint-i-un anys gràcies a la Teresa Girbau, la qual sempre ha tingut moltes inquietuds socials i ha ajudat a moltes entitats. Amb els seus dos germans van decidir crear aquesta fundació per a donar ajut econòmic i suport a les entitats socials, culturals i mediambientals. Neix de la família Girbau, però està lligada a l’empresa, el patronat està format per cinc representants de la família i cinc treballadors de l’empresa, la fundació i l’empresa comparteixen els mateixos valors i la dotació econòmica surt de l’empresa Girbau. La nova edició dels premis és d’aquí a dos anys el 2023.