Joan Turró Vicens és director general de la Fundació Universitària Balmes
Celebració dels 25 anys
És una celebració molt important que significa un procés de consolidació. Fa pocs dies un rànquing internacional dels més reconeguts, del Financial Times, va publicar la relació de les 700 universitats joves (tenen menys de 50 anys) del món més acreditades a partir d’una sèrie de variables, bàsicament la qualitat i la quantitat de la seva recerca, vam ser qualificada com la 131 del món i la tercera de Catalunya i d’Espanya. Significa que realment aquests 25 anys han estat aprofitats i s’ha demostrat que la ciutat de Vic i el seu entorn podien consolidar un projecte universitari. Comença a ser una universitat molt reconeguda, per tant, estem de celebració i jo crec que una molt bona celebració. La celebració s’allargarà durant tot el segon semestre, però hi haurà un acte molt emblemàtic, la inauguració del paranimf de la universitat a l’antiga església de Santa Creu.
Moments claus i desplegament territorial
Fa uns 12 anys aquesta institució va apostar clarament per ser una universitat i això vol dir que es varen començar a dedicar recursos a finançar la recerca i crec que és l’element clau. Un altre és l’aposta que es va fer pel Beta Centre de recerca i transferència en medi ambient. La creació de la Facultat de Medecina va ser una gran aposta i, lògicament, tota l’operació de creixement a través d’acords federatius amb Manresa o el més recent amb Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Estem satisfets i cada vegada més compartim una cultura única. Volem consolidar d’una manera molt potent tant el campus de Vic com el de Manresa que són els dos elements claus. Hi ha projectes significatius de nous estudis, per exemple en l’àrea de medicina els estudis d’odontologia i d’audiologia. També hi ha la voluntat de potenciar la presència a Granollers, l’Ajuntament ha destinat uns nous locals al creixement nostre. L’aposta per Barcelona és claríssima, l’acord amb Elisava ens permetrà d’aquí a dos anys disposar d’un campus molt potent, també a Olot iniciem un procés molt important i la presència a Manlleu, hem signat un acord amb la Fundació Antiga Caixa de Manlleu per disposar d’un edifici prop de l’Ajuntament, per poder oferir cicles superiors de formació professional però també algun màster i algun títol universitari de postgrau. Som una universitat territorial i volem tenir una bona petjada.
13.000 estudiants, la xifra òptima de la UVic-UCC
Aquest any, amb la integració d’Elisava, hem superat la xifra de 10.000 estudiants de títols reglats, graus universitaris i màsters oficials, però, si incorporem la formació continuada, tenim 7.000 estudiants més. Per a la consolidació d’un projecte universitari, 10.000 estudiants és una xifra molt correcte, probablement tendirem a créixer una mica, tenim la titulació de medecina que ha de seguir creixent i amb els títols nous que hem comentat podríem arribar als 13.000 estudiants, què és una xifra gairebé òptima per a una universitat com la nostra.
Mancats de finançament públic
El pressupost global de la federació gira prop dels 100 milions d’euros, més de la meitat de la Universitat de Vic i la Fundació Universitària Balmes, vol dir que en els últims 10 anys hem més que duplicat el pressupost, amb una tendència cada vegada més alta al finançament i als ingressos en la via de la recerca. Quant al finançament públic, estem lluny del punt òptim, el projecte universitari nostre és un projecte social públic amb un model de gestió diferent, però molt similar a les institucions universitàries públiques que hi ha arreu del món. Ara estem a l’ordre del 20% del pressupost que ve a través d’un conveni programa, la nostra demanda és que s’assignin recursos, arribar al 30%, per abaixar el preu de la matrícula i consolidar la finançament de la recerca.
Col·laboració amb el sector privat
La col·laboració del sector privat cada dia és més alta, participen en els òrgans de govern a nivell de patronat, però el més important és la implicació que tenen amb els nostres projectes de transferència de coneixement. Crec que la UVic és la universitat més enganxada amb el teixit econòmic i social del seu territori de tot Catalunya, segur. L’estudi que es va fer fa un parell d’anys situava l’impacte de la UVic entorn l’1,5% del PIB de la comarca, som una entitat que genera més de 1000 llocs de treball estables i lligats amb el talent. La incidència que genera la nostra institució en el conjunt del territori és immensa.
En 10 anys, el desdoblament de la línia R3
En aquest sentit, soc optimista, a Creacció hem creat un equip d’experts que ens estan ajudant a fer el seguiment de tots els projectes que lliguen amb la famosa línia R3, sembla que finalment ADIF i Renfe s’ho han posat com a objectiu que en els anys vinents mantindran una inversió consolidada, per aconseguir d’aquí a 10 anys el desdoblament d’aquesta línia i no tan sols el desdoblament sinó una qualitat de servei que és el que estem treballant a fons i que permeti realment tenia una mena de metro d’aquí a Barcelona.
Creaccio, la perla del territori
Creació és una mena de perla que té el territori. És una entitat que ha sorgit del consens de tothom, m’agrada dir que tots els dimecres, a les 9 del matí, hi ha una reunió de seguiment de la situació econòmica i social del territori en la qual hi ha els sindicats, les empreses, l’administració, la universitat. Es discuteix quina és la situació de la comarca, quins són els projectes que s’estan llançant, com segueixen aquests projectes, quines apostes a llarg i curt termini… És una agència que penso que tots els territoris del país haurien de tenir.
Facultat de Medecina, experiència pilot
Estem creant una Facultat de Medecina que està acumulant un coneixement extraordinari i que està innovant en la metodologia de l’ensenyament de la medecina, la prova és que se’ns està demanant com experiència pilot en la resta de sistema universitari català. Estem creant una molt bona Facultat de Medecina i això té noms i cognoms, el seu president que és el doctor Arymany, la Marina Geli com a directora general, el Ramon Pujol com a degà i un equip de lideratge. No hi ha secrets, en la vida els lideratges són claus i hem apostat per tenir bons líders al costat de grans projectes i això fa que els projectes prosperin.