OSONA/estrip.- ‘Ajudar omple’ és el lema de la campanya de la 14a edició del Gran Recapte, que es durà terme entre el 25 de novembre i el 6 de desembre per donar resposta a la precarietat alimentària en el nostre entorn. La gran novetat d’enguany serà el retorn de la recollida física d’aliments amb presència de voluntariat als establiments, però que en el cas d’Osona només serà possible en 25 establiments. Per a dur a terme la campanya comarcal, cal que centenars de persones voluntàries donin suport a la iniciativa.
El Gran Recapte serà en format mixt i se simultaniejaran les donacions físiques amb donacions monetàries. Cadascuna de les cadenes de distribució han estat qui han optat per un format o l’altre. És una campanya solidària cabdal per a poder garantir una distribució regular i sostinguda en el temps de productes bàsics. Els 3,6 milions d’euros aconseguits a Catalunya, durant la passada edició, van permetre adquirir aliments com oli, llet i conserves, però també aliments d’alt valor nutritiu com peix, carn i ous.
4677 usuaris a OsonaAl llarg del 2022 s’han anat incrementant les persones que fan ús dels diferents bancs d’aliments locals. Si el 2021 la xifra d’usuaris va ser de 4003, en aquests moments ja s’ha arribat als 4677 ciutadans que reben aliments una o dues vegades al mes. Hi ha banc d’aliments a Aiguafreda, Centelles, Hostalets de Balenyà, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Quirze de Besora, Taradell, Tona i Vic. Entre un 3 i un 4 % de la població a la qual donen servei són receptors de productes del banc, amb l’excepció de Manlleu on El Sarró (on hi ha més usuaris de la comarca) dona servei actualment a 1820 persones, el que suposa una xifra propera al 9 %. S’estima que entre els aliments procedents del Banc d’Aliments de Barcelona (un 75 % del total), de la Unió Europea, de les minves de diferents establiments i de les donacions d’empreses, entitats i particulars, a Osona s’estan repartint entre 800 mil i un milió de quilos d’aliments.
Els voluntaris, peça clauEl Gran Recapte és un dels moviments ciutadans d’acció solidària més important que hi ha en l’actualitat a Catalunya. Mobilitza milers de persones amb l’objectiu d’aconseguir donacions per tal d’adquirir i distribuir aliments bàsics, a més de generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan extrema en el nostre entorn, que no permet garantir el dret a una alimentació suficient i saludable.
Amb el retorn de la recollida física, es necessiten milers de persones voluntàries per estar present als punts de recollida de tot el territori. Sense els voluntaris i les voluntàries el Gran Recapte no seria factible, és per això que des dels quatre Bancs dels Aliments catalans es torna a fer una crida a la ciutadania perquè col·labori de nou i faci possible aquesta fita. Els ciutadans poden registrar-se com a voluntaris o coordinadors al web www.granrecapte.com.
Els dies 25 i 26 de novembre es durà a terme la recollida física d’aliments amb presència de voluntariat en 25 supermercats a Osona. Els mateixos dies es podran fer donacions monetàries a les línies de caixa de la gran majoria de supermercats i grans superfícies, en la mateixa modalitat que l’any 2021. Els mercats i el petit comerç d’arreu del territori se sumaran al Gran Recapte amb recollides d’aliments o amb una campanya de donacions que es vehicularan a través de l’app desenvolupada l’any passat o de l’adquisició de tiquets que es convertiran en aliments bàsics. En aquest sentit, la modalitat de tiquets és la que s’utilitzarà especialment a la comarca del Lluçanès.
L’any 2021 el Gran Recapte va aconseguir a la província de Barcelona una xifra de 3.006.020 euros, que van servir per adquirir i distribuir 1.926.936 quilos d’aliments bàsics al llarg d’aquest any i contribuir a l’alimentació de 144.856 persones de mitjana anual. Respecte a tot Catalunya, es va assolir sumar donacions per valor de 3.653.712 euros, que s’estima que equivalen a 2.324.957 quilos d’aliments. Les donacions econòmiques han permès adquirir carn, peix i ous, aliments d’alt valor nutritiu. Fruita i verdura fresca per contribuir a una dieta equilibrada i els bàsics com la llet, l’oli o les conserves, que complementen el rebost.