Seguidament, es van visionar les intervencions de l’Asma, la Hanifa, en Jordi i la Clara, explicant les seves experiències com a usuaris en les entitats convidades. En la seva intervenció, la Maria Balasch va detallar les diferents funcions d’ADFO, segons la Maria fan vestits a mida a les persones amb disfunció funcional física, poden atendre des de persones amb fibromiàlgia, problemes de cor, de columna, amputació, o algú que necessiti anar amb cadira de rodes, per tant, han de donar molts serveis. Des de l’entitat tenen ADFO que és l’associació i ADFOCET que és el centre de treball. Des de l’Associació es fa un acompanyament integral a la persona segons les seves necessitats. ADFOCET és un centre de treball on hi ha unes 30 persones i amb diverses línies de negoci, ara estan treballant en la campanya de lots de Nadal.
La Raquel Berengueres, des de TEA-Asperger Osona, va explicar que l’associació va néixer fa 12 anys per la inquietud d’uns pares i mares que tenien fills amb Asperger, el 2013 es van ajuntar el trastorn general del desenvolupament amb el d’Asperger i es va fer el ventall del Trastorn de l’Espectre Autista. Quan van començar no hi havia cap servei per a oferir als seus fills. Avui són 170 famílies, es dona un servei integral a tota la família i es van adaptant els projectes en funció a les necessitats de cada usuari. També es fan formacions a les escoles, perquè amb el trastorn ja es neix, però hi ha casos que no es detecta fins a l’adolescència.
L’Anna Larios va exposar la gran diversitat que hi passa pel Casal Claret, és un espai d’acollida, acompanyament i convivència, on tots i totes i tenen lloc, on aprenen a conviure. Acompanyen a persones en situació d’exclusió o de vulnerabilitat i es concreta en dos projectes, un dirigit a infants, adolescents i joves i l’altre per l’atenció i acompanyament de dones. Cada any hi assisteixen uns 80 infants i adolescents, van cada tarda i participen en reforç escolar, tallers de lectoescriptura, musicoteràpia, jocs, art. En el projecte d’acompanyament, hi participen unes 80 dones, hi ha tallers d’aprenentatge i relació del català on poden anar amb els seus fills i ser una porta de sortida de casa per després vincular-se en els altres espais. Un tema que va sortir del debat va ser la possible col·laboració entre entitats i trobar sinergies per arribar més lluny, anar coneixent-se i poder teixir complicitats. En acabar l’enregistrament, es va continuar amb un espai de reflexió obert al públic assistent.
‘Acompanyament i cura’ és la nova proposta de debat a ‘Sala Oberta’
La propera sessió de l’espai de trobada Sala Oberta se celebrarà dimecres, 30 de novembre, a la sala d’actes de la Fundació Privada Girbau. ‘Acompanyament i cura’ serà el punt de reflexió que aportaran la Cristina Herrera, des d’Osona Contra el Càncer, en Ramon Puigdollers, des d’Empara Osona, i l’Albert Trujillo, des de Càritas Arxiprestal de Vic. La primera part, amb només la intervenció de les tres convidades, s’enregistrarà i s’emetrà per Canal Taronja i Ràdio Vic. La segona part serà en format debat i estarà obert a les aportacions i qüestions que vulguin fer els assistents.