El voluntariat dona nova vida a la catorzena edició del Gran Recapte

OSONA/estrip.- La catorzena edició del Gran Recapte ha tornat a posar de manifest que és una acció de solidaritat col·lectiva només possible gràcies a l’ajuda i el compromís de la ciutadania. Després de dos anys, en què la pandèmia va obligar a transformar el model i a centrar-se en les donacions monetàries, la 14a edició ha pogut recuperar la il·lusió de la recaptació física d’aliments amb una important mobilització ciutadana. A Osona, el voluntariat, altra vegada un 10, més de 400 persones van participar en els 25 punts de recollida en torns de matí, migdia i tarda. Cal destacar també el paper de les escoles que s’han implicat, perquè la gent jove va donar un gran aire de vitalitat a la recollida física d’aliments del darrer cap de setmana de novembre.

Des dels 9 bancs d’aliments d’Osona (Aiguafreda, Centelles, Hostalets de Balenyà, Tona, Taradell, Vic, Manlleu, Sant Quirze de Besora i Prats de Lluçanès) han mostrat el seu agraïment a «les persones que han fet un esforç -no podem oblidar la situació de crisi i les dades d’inflació- per seguir donant suport a la recollida d’aliments». Imprescindible per donar uns mínims dignes als més de 4.500 usuaris que atenen els bancs d’aliments de la comarca. En aquest sentit, la recollida física ha estat un èxit en els punts on s’ha pogut realitzar. Només 25 a la comarca d’Osona.

I aquest és un altre punt, no sembla justificable la reducció que s’ha fet de punts de recollida física d’aliments. Les explicacions de les grans cadenes no satisfan a ningú i l’objectiu només s’entén si es va molt més enllà del que en si significa el Gran Recapte. La donació amb diners és freda i lluny de l’acció reivindicativa i de solidaritat que és el Gran Recapte. Compartir per una finalitat comuna de lluita contra la pobresa.

Les xifres provisionals reflecteixen que en línies generals i en els punts que repeteixen del 2019, la recollida ha estat un 40% inferior, però amb dades d’inflació i crisi a la mà, es pot dir que l’esforç econòmic del donant ha estat d’igual valor, per tant, de molt més esforç. Cal recordar que la recollida física es queda íntegrament als bancs d’aliments de la comarca i que els donatius que s’han fet en diners es reparteixen proporcionalment a la província de Barcelona. Quant a xifra total de recollida física d’aliments, les darreres dades diuen que s’han fregat els 30.000 quilos. Aquesta dada (no comparable, perquè no hi havia donatiu en diners) del 2019 era de 92.000 quilos d’aliments. L’Esclat de Malla, com a punt de recollida, i el banc d’aliments de Vic (on hi havia 12 dels 25 punts) van liderar el cap de setmana.

En l’àmbit català, 16.200 persones es van registrar com a voluntàries per poder cobrir els gairebé 1.700 punts de recollida, cal sumar-hi uns quants milers més que col·laboren a través d’entitats socials.  A més, s’han d’afegir les 4.000 que han fet tasques de classificació. Això significa que, una xifra estimada de 25 mil persones arreu de Catalunya, han col·laborat amb la 14a edició del Gran Recapte.