L’Escola Solidària es consolida en el segon any

Bon Preu i Fundació Impulsa signen un conveni de suport al Pla Pilot de la COV, què ja ha contactat amb 15 escoles

OSONA/estrip.- Dilluns 12 de desembre, a l’Espai UVic del Remei a Vic, seu de la Coordinadora del Voluntariat d’Osona (COV), es va fer la presentació del conveni de suport al Pla Pilot Escola Solidària de la COV, per part del Grup Bon Preu, i la Fundació Impulsa. A l’acte van intervenir Manel Prat, per Bon Preu, Carles Cuyàs, per Fundació Impulsa, Joan Turró, per la COV, i Montse Porta com a coordinadora del Pla Pilot.

Joan Turró va exposar la necessitat que «el voluntariat ha de deixar de ser anècdota i convertir-se en un acte natural i majoritari de la nostra societat». Carles Cuyàs des d’Impulsa va dir que el Pla Pilot encaixa perfectament amb l’objectiu de la Fundació, perquè «el voluntariat és una eina transformadora» i va destacar la riquesa en propostes transformadores. Per la seva banda, Manel Prat va destacar que el projecte, com Bon Preu, «treballa la proximitat emocional i fomenta la solidaritat i l’empatia». També va reflexionar en el fet que la manca d’estat propi també ha propiciat «la fortalesa de la societat civil». La intervenció de Montse Porta va servir per situar el moment actual de l’Escola Solidària.

15 escoles d’OsonaEl Pla Pilot Escola Solidària consisteix en la implementació del Voluntariat als Centres Educatius d’una manera transversal, la proposta obre les portes a la participació d’agents socials externs, a partir de la Coordinadora. La finalitat és que la forma d’afrontar les propostes que les escoles plantejaran sigui el pòsit de les actuacions personals i socials dels alumnes. Que l’acció del treball voluntari no sigui una mostra, sinó un referent en la seva actitud escolar i de vida i assoleixi un efecte multiplicador en el seu entorn més proper.

S’està treballant en centres de diferents tipologies per a tenir un mapa més divers d’implementació i ja s’ha contactat formalment amb una quinzena de centres educatius d’Osona. El curs 2021-2022 es va començar amb CEES Seminari Vic; Els Castanyers de Viladrau i Les Escoles de Gurb. Actualment, estan adherides al pla pilot Escola Solidàri: Escola Jacint Verdaguer de Santa Eugènia de Berga; Escola Voltregà de Sant Hipòlit de Voltregà; Escola Sant Marc de Calldetenes; Escola l’Agullola de Rupit i Escola l’Escorial de Vic. Hi ha altres escoles que ja s’ha iniciat converses i que s’hi podrien incorporar ben aviat: Institut Escola Mossèn Cinto Verdaguer de Folgueroles; Escola Mare de Déu del Sòl del Pont de Roda de Ter; Escola Mare de Déu de la Gleva de les Masies de Voltregà; Escola Guillem de Mont-rodon de Vic i ZER els Castells Besora-Vidrà de Santa Maria de Besora. I altres escoles que per diferents circumstàncies s’adheriran el curs 2023-2024: Institut Escola Marta Mata de Torelló i Escola Puig Agut de Manlleu.