Bona acollida de la Jornada de Voluntariat de la COV

VIC/estrip.- La Coordinadora del Voluntariat d’Osona (COV) va celebrar la Jornada del Voluntariat, el dissabte 3 de desembre a l’auditori U d’octubre de la Biblioteca Pilarin Bayés, en la qual va presentar les dades del Punt de Voluntariat d’Osona, es va fer una taula rodona sobre diferents tipus de voluntariat i es va acabar amb una fase de debat entre els assistents a la jornada.

Anna Bonafont va ser l’encarregada de presentar les dades del Punt de Voluntariat d’Osona; en les poques setmanes que porta de funcionament s’ha donat servei a 21 sol·licituds, 15 dones i 5 homes de diferents llocs de la comarca, 12 de la ciutat de Vic. El contacte inicial és majoritàriament a través del web osonavoluntariat.cat i després es fa una trobada presencial per conèixer preferències, motivacions, habilitats i disponibilitat de temps. S’analitzen les entitats socials adherides a la COV, d’acord amb les preferències, es contacta amb les entitats i es fa la derivació.

Posteriorment, es va celebrar una taula rodona moderada per Víctor Palomar, director d’El 9 Nou, amb la participació de Núria Roura (Aula de la Gent Gran d’Osona), David Birosta (Fundació Impulsa), Joan Riera (Sagals d’Osona), Santi Saborit (Fundació UE Vic) i Miquel Gómez (Grup Anellament Calldetenes-Osona). Els participants van comentar la naturalesa de la seva entitat, així com la seva experiència personal sobre la seva activitat i allò que els aporta a escala personal.

Debat enriquidorA partir dels testimonis, els assistents a la jornada van fer diferents aportacions en l’activitat: “Compartim accions de Voluntariat”, la qual va estar moderada per Isabel Carrera. Van sorgir moltes aportacions com la importància de la regulació emocional del propi voluntari davant situacions colpidores. També es va parlar del component d’egoisme en l’acció voluntària atès que representa també un guany personal, i més que egoisme algú va parlar de reciprocitat.

Es va exposar també, la dificultat de trobar relleus en les juntes de les entitats i la importància i la necessitat que els voluntaris facin un vincle amb l’entitat, amb la seva missió, valors i finalitat, per així sentir-se partícip d’ella. També es va reflexionar que el món del voluntariat, a nivell personal, és un element transformador, canvia la mirada cap a un mateix i cap al món en què vivim, i permet una major sensibilitat. Es considera necessari el debat i el desenvolupament de l’escolta i l’empatia en la formació del voluntari. La jornada va acabar amb una visita guiada a les magnífiques instal·lacions de la biblioteca.