En arribar al Nepal, tots els estudiants van poder visitar els projectes que se’ls hi van oferir, tot seguit es va acompanyar a cada estudiant en el seu lloc i seguidament es va fer la seva adaptació, continuïtat i tot el que fes falta per acabar de lligar el tema de les pràctiques. Els diferents projectes són: Options Catalunya-Nepal, és un centre de formació professional on hi ha joves d’entre 16 i 20 anys que venen de famílies amb pocs recursos econòmics, fan cursos de cuina, anglès, informàtica i self development, tècniques de creixement personal. En aquests moments, hi ha dos grups treballant en paral·lel, uns fan el curs teòric i els altres fan pràctiques en restaurants amb xef.
Un altre projecte que s’ofereix és el projecte de l’Indira, són fills i filles de presoneres. La dona que ha d’anar a la presó i té un fill que no on quedar-se, també acaba a la presó, l’Indira els treu del centre penitenciari i els posa en centres d’acollida, ara ja té 188 nens i nenes repartits en diferents cases del Nepal rebent formació i allotjament.
Un altre projecte és Snow Manjusheree, amb el Lama Dhundup, té 25 anys de formació de Lama, ve de les muntanyes, en aquestes zones costa molt que els nens i les nenes rebin educació, el Lama Dhundup proposa a les famílies de les muntanyes d’emportar-se els nens i nenes al seu centre a Katmandú, on els fa d’acollida i van a les escoles de primària, té més de 90 infants. Continuen mantenint el contacte amb les famílies, reben visites i van al seu poble quan és festa.
L’últim projecte és The Direct Help Fundation, tenen una casa que es diu Kumari House, un centre que va obrir en Toni Aguilar per a filles de dones vídues, la viudetat al Nepal és un hàndicap important, té molta pressió social, està mal vista i costa tirar endavant, en Toni acollia aquestes filles a casa els donava educació i suport a les mares. Era català, va morir fa tres anys, ara se n’encarrega la seva dona. Té 16 nenes a la casa i les dones vídues.
Els estudiants de la UVic tornen a finals de febrer amb l’aprenentatge i l’adaptació de les situacions que s’hauran trobat allà, del dia a dia dels centres on estan, cada centre és una realitat diferent. És molt diferent la percepció que es té des d’aquí a veure la realitat en el lloc, la gran feina que s’està fent i la xarxa de relacions que s’ha anat creant, Nepal ara no és un país foraster. Per als alumnes de la UVic-UCC és una experiència brutal, no tornen igual, venen realment tocats i sent conscients de la importància de la cooperació. Les relacions que es creen són molt fortes.
Tot va començar l’any 99 quan la Marta Coromines i un grup de mestres hi van anar a fer-hi una estada. Els estudiants de pràctiques de la UVic hi van des del 2015. Tots estan a la Vall de Katmandú i els caps de setmana es poden trobar per a compartir experiències.
Els alumnes del Nepal de cuina acabaran el primer curs, ja tenen el reconeixement oficial del Nepal que era bàsic per a continuar, i ara des d’Options estan pensant a obrir alguna local de restauració, la idea és que tinguessin l’opció d’estar en aquest centre. També s’està treballant en la possibilitat que algun estudiant nepalès pugui venir a fer una estada d’un mes, a fer pràctiques en restaurants de la comarca.
Options també té en marxa el projecte ‘Empatitza’ que s’està fent a 4t d’ESO en diferents escoles de Vic i s’està treballant temes de sensibilització, també col·laboren amb la biblioteca del Montseny i fan xerrades de sensibilització.