A Osona encara hi viuen 238 persones refugiades d’Ucraïna

OSONA/estrip.- A la comarca encara hi viuen 238 persones refugiades provinents d’Ucraïna. Divendres 13 de maig, representants del Consell Comarcal es van reunir amb la secretària d’Igualtats de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, i la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, Eunice Romero. El president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez; els vicepresidents Pere Medina i Margarida Feliu; la consellera d’Igualtat, M. Teresa Espadaler; i la responsable del Servei d’Acollida i Integració, Mireia Rosés, van explicar els projectes i les polítiques d’acollida que s’estan duent a terme a Osona així com els reptes i les necessitats que té la comarca en matèria d’acollida i integració.

La campanya Osona amb Ucraïna va ser un dels temes centrals de la reunió. Per aquest motiu, també hi va participar la presidenta d’Osona amb els Nens, Mercè Fiol. Des que va esclatar la guerra, la comarca ha acollit 267 persones refugiades acollides en famílies i pisos municipals. Principalment, són mares amb els seus fills i filles. D’aquestes refugiades, 33 ja han marxat per motius diversos, però encara hi ha 234 persones acollides en 91 habitatges particulars a 31 municipis d’Osona.

Per conèixer de primera mà l’experiència de les refugiades i les famílies acollidores, es van desplaçar fins a Folgueroles i Sant Hipòlit de Voltregà. A més, van poder conversar amb la Darina Sercs, una nena que coneix la comarca perquè va venir de petita amb l’ONG Osona amb els Nens i ara ha tornat fugint de la guerra. Ha pogut explicar la seva història i com està col·laborant com a intèrpret amb el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal. A les famílies acollidores se’ls ha fet un contracte de tres mesos, a través de la campanya Osona amb Ucraïna, que ara probablement es renovarà.