L’ONG COOOS acompanya una cooperativa de dones al Sahara

OSONA/estrip.- La María José Lechón, la Sandra Carrera i la Beti Martí de l’ONG Cooperació Osona-Sahara (COOOS) van explicar al programa de Ràdio Vic, Regala Petons, els detalls de la Cooperativa de dones Banat Adahab que, des dels campaments de Tindouf, està elaborant els seus propis productes d’artesania per poder comercialitzar-los als mateixos camps de Tindouf i a Catalunya. És un projecte dirigit a les dones per empoderar-les, perquè necessitaven creure en elles, que podien fer coses i aconseguir una mínima autonomia econòmica.

Se’ls hi va preguntar que els agradaria fer i van recuperar un tipus d’artesania típica Sahrauí, els permetia ajuntar dones de diferents edats per explicar l’artesania tradicional. Elles ho van triar tot. Des d’aquí el que es va fer és ajudar a comprar el primer material perquè poguessin començar. Allà ja es van espavilar per elaborar-lo i vendre o altres campaments. «Des d’Osona Sàhara es va fer una campanya demanant màquines de cosir amb molt bona resposta, les màquines ja les tenen allà. Hi ha una persona aquí que fa de transportista i una vegada al mes s’emporta tot el material que es vol enviar cap allà, però ha de tenir un destinatari. També es va assolir que algun del material que fan arribés aquí».

 

El primer producte que van fer van ser banderoles sahrauís amb les teles que se’ls hi va trametre. En aquesta primera cooperativa són unes 10 dones, però la intenció és fer una segona cooperativa i enviar més màquines. «Això crea un efecte multiplicador, perquè darrere de cada dona hi ha la família, hi ha una veïna… i s’ajuden molt. És un projecte on hi volem posar la llavor en diferents espais i en diferents grups de dones».

No tenen ‘feedback’ amb els homes, tot i que va ser a través d’un home com es va demanar que es necessitaven dones que estiguessin disposades a fer la cooperativa. Aquest home és el president d’una associació en favor de les víctimes de mines antipersones, «hi ha infinitat de mines escampades per aquells territoris i molta gent ha patit alguna amputació per aquesta causa». Hi ha hagut moltes dificultats per portar el projecte endavant, però també «ha estat molt bonic quan remeten les fotos i veus que el resultat és molt satisfactori».

Vacances en PauSi alguna família vol acollir algun nen o nena s’ha de posar en contacte amb COOOS, a través d’Instagram o de la web i se’ls donarà tots els detalls. Consisteix en l’acollida d’infants sahrauís, de 10 a 13 anys, durant 2 mesos a l’estiu. Durant aquests dies les famílies organitzen el dia a dia de l’infant a través d’activitats, visites, excursions, cursos, casals… Alhora també s’aprofita per fer-los passar una revisió mèdica exhaustiva, visita al dentista i vacunació recomanades pel ministeri de salut del govern sahrauí. Hi ha diversos convenis amb la generalitat i ajuntaments que faciliten aquestes visites perquè siguin gratuïtes. L’associació assumeix el cost del bitllet d’avió per venir fins aquí, però «aquests infants venen amb les mans buides només porten un paperet amb el telèfon del número del mòbil de la persona que els acull i quan tornen, marxen carregats de roba, de menjar, tot el que els cap a l’avió…». Són petits ambaixadors de la causa sahrauí i això permet visibilitzar-ho.

Centelles amb el SàharaEl mes d’abril es va celebrar la cursa anual urbana en solidaritat amb el poble sahrauí, Memorial Pere Viñolas, que transcorre pels carrers de Centelles. L’aportació per participar a les curses és d’antihistamínics i col·liris que s’havien de portar el mateix dia i es van destinar als camps de refugiats de Tindouf. També es van recollir muntures i ulleres amb la col·laboració d’Ulls del món i es van fer  xerrades al Niu del Palau sobre el conflicte sahrauí i el projecte Vacances en Pau 2022.

La Maria José, la Sandra i la Beti han visitat els camps de refugiats «gràcies a les famílies dels nanos que s’han acollit aquí, la foto és sorra, pols, cabres que mengen plàstic i molta tranquil·litat, s’ajuden molt entre ells, el granet de sorra és només acompanyar-los». Una altra cosa és el front ocupat del qual no es parla i amb una absoluta invisibilitat de la forta repressió del govern marroquí contra aquesta gent.