Concentració de suport a Ucraïna. Actualment hi ha 111 persones acollides a 16 municipis d’Osona.

VIC/estrip.- El divendres 24 de febrer, les persones responsables d’Osona amb Ucraïna van convidar a la ciutadania a la concentració que es va fer a la Plaça Major, a les 19 hores, com a mostra de repulsa al conflicte armat i en solidaritat amb el poble ucraïnès. Prop de 200 persones van seguir l’emotiu acte que va comptar amb diversos parlaments tant de refugiats que encara viuen a Osona com de persones i polítics que han participat activament en la campanya Osona amb Ucraïna. Va finalitzar la concentració amb el cant dels himnes d’Ucraïna i de Catalunya.

D’altra banda, per tal de donar visibilitat a l’any de la guerra a Ucraïna, des de la campanya Osona amb Ucraïna s’ha fet una segona edició, en format digital, del llibre ‘De l’Infern a l’Osona, 3.000 km d’històries que no s’haurien d’haver escrit mai’ per tal que les històries de superació i solidaritat de les famílies refugiades i acollidores d’Osona escrites per Eva Torrents, a partir d’ara siguin d’accés lliure per tothom. Un llibre que dona veu i que recorda les històries més impactants de les famílies ucraïneses refugiades acollides a Osona en el marc de la campanya Osona amb Ucraïna, acompanyades dels dibuixos dels mateixos nens i nenes i que també recorda l’experiència modèlica de la campanya Osona amb Ucraïna coordinada pel Consell Comarcal i Osona amb els Nens.

Un mes després de l’inici de la guerra hi havia 152 persones refugiades a la comarca, principalment mares i nens, acollides per famílies o en pisos municipals en 44 habitatges de 18 municipis d’Osona i, a mitjan maig, ja eren 234 les persones acollides, en 91 habitatges particulars de 31 municipis; i s’havien recaptat uns 19.300 euros. De les aproximadament tres-centes persones que s’han ajudat, en aquests moments les xifres són de 111 persones acollides a 46 habitatges de 16 municipis d’Osona; la majoria treballen i s’han arrelat a la comarca d’Osona malgrat que tenen molta enyorança del seu país i de la seva família i volen tornar-hi quan puguin. I els pocs que no treballen, perquè tenen nens petits o altres casuístiques, han pogut sol·licitar l’ajut del govern de la Generalitat de 400 euros mensuals fruit de fons europeus.

Des del Consell Comarcal d’Osona van voler reconèixer l’esforç fet per les famílies osonenques acollidores i agrair-los que de manera completament altruista s’adherissin a la campanya solidària Osona amb Ucraïna, i per aquest motiu es va aconseguir una subvenció de 50.000 euros de la Diputació de Barcelona que durant el mes d’octubre es va donar ajuts a 73 famílies acollidores; un ajut que no compensa econòmicament l’esforç fet, però que vol ser un reconeixement a la solidaritat i humanitat, un gràcies amb majúscules.

La campanya Osona amb Ucraïna és una campanya solidària impulsada per l’ONG Osona amb els nens, entitat d’Osona que des del 1997 ha acollit nenes i nenes d’Ucraïna els estius amb famílies d’Osona per motius de salut a causa de l’accident nuclear de Txernòbil, i coordinada conjuntament amb el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i amb el suport dels Ajuntaments de Manlleu, Torelló i la Mancomunitat la Plana. La campanya té per objectius facilitar habitatge i suport econòmic en el moment de l’arribada a les persones refugiades ucraïneses amb vincles a la comarca d’Osona, ja sigui perquè són famílies d’infants que van ser acollits per famílies d’Osona per l’accident nuclear de Txernòbil o perquè tenen qualsevol vincle amb persones residents a Osona.