‘Ocell de foc’, millorar la qualitat de vida dels joves

VIC/estrip.- Oferir atenció a joves, especialment als que presenten malestar emocional, per millorar la seva autonomia personal i facilitar la consecució dels seus objectius de vida. Aquesta és la finalitat del programa ‘Ocell de foc’, el qual es va presentar divendres 3 de març, finançat pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i que a Osona i el Berguedà s’està portant a terme amb una aliança d’entitats impulsores i executores formada per Osonament -com entitat guia-, Fundació privada Horitzó del Berguedà, Fundació Projecte i Vida, Consell Comarcal d’Osona, Consell Comarcal del Berguedà, Consell Esportiu d’Osona i Associació cultural la Clota a les Adoberies.

El programa, que a Osona i el Berguedà es va iniciar el 20 de desembre de 2022, té per objectiu fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys per assolir el seu benestar emocional i la recuperació del seu itinerari formatiu i inserció laboral especialment aquelles amb malestar emocional, per assolir una millora de la qualitat de vida i la recuperació del seu itinerari formatiu i posterior inserció laboral.

Els serveis i accions proposades són: Servei d’informació, de prevenció i de lluita en contra de l’estigma de la salut mental i l’abandonament educatiu a la comunitat propera. Servei d’Atenció Grupal al col·lectiu de persones joves (espais actius per a joves on crear dinàmiques relacionals positives d’empoderament i d’activisme social). Servei Niu de Projectes i d’Iniciatives Juvenils (té l’objectiu de crear un espai obert i inspirador de treball per concretar projectes prelaborals, semilaborals o primeres experiències laborals o d’emprenedoria, a través de les Cooperatives Juvenils de Serveis). Servei de Coaching i Assessorament a les Persones Joves. Punt de trobada del nucli ‘Ocell de foc’ (els nuclis ocell de foc volen esdevenir punts de trobada, d’informació i de referència per als joves. A més, també hi haurà un nucli mòbil).

Entre les dues comarques, la previsió és atendre 2.000 joves en dos anys, el 15% de les quals amb malestar emocional o problemàtiques de salut mental. El pressupost que s’hi destina és de 380.000 euros. En l’àmbit de país, el projecte compta amb un pressupost de 9,9 milions d’euros, amb la voluntat d’arribar anualment a 20.000 joves, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o malestar emocional.

26 entitats i associacions adherides

S’han adherit al programa 26 entitats i associacions de les dues comarques en poc menys de 15 dies: 7 entitats sentinella, que són les que despleguen el programa, gestionen i coordinen els recursos, i 19 entitats satèl·lit que la seva funció és donar a conèixer, difondre i participar activament d’‘Ocell de foc’.

Entitats SentinellaOsonament, Fundació Privada Horitzó del Berguedà, Fundació Projecte i Vida, Associació cultural La Clota a les Adoberies, Consell Esportiu d’Osona, Consell Comarcal d’Osona i Consell Comarcal del Berguedà.

Entitats Satèl·litFundació pel suport social solidari, Institut Català de la Salut: Equip d’Atenció Primària Berga centre, Associació de disminuïts físics d’Osona ADFO, GEDI Gestió i Disseny SCCL, EVAL Esport amb Valors, Aurora gestió de projectes socials, Fundació Impulsa, La Fera Ferotge SCCL, Mancomunitat Intermunicipal Voluntària La Plana, Fundació Albir, Ajuntament de Manlleu, Fundació Universitària Balmes (UVic-UCC), Associació Tapís, Consorci Osona Serveis Socials, Consorci Hospitalari de Vic, ASFAM Salut Mental Associació de familiars i amics del Berguedà, Consell Esportiu del Berguedà, Agència de Desenvolupament del Berguedà i Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Germanes Hospitalàries Hospital Sagrat Cor.

A més a més, Ocell de Foc: Xarxa Jove Osona – Berguedà comptarà amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central per qualsevol activitat en la qual pugui aportar expertesa, especialment a l’hora d’assessorar i acompanyar en la concepció, disseny, elaboració, desenvolupament, execució i avaluació d’iniciatives lligades a les Cooperatives Juvenils de Serveis.