Es formalitza el Punt de Voluntariat Vic-Osona

OSONA/estrip.- L’Ajuntament de Vic i la Coordinadora del Voluntariat d’Osona (COV) van presentar, l’1 de març al Centre Cívic Joan Triadú de Vic, el Punt de Voluntariat Vic-Osona, el qual s’integra dins la Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya i suposa sumar els esforços del Punt de Voluntariat de la COV, que des del setembre del 2022 funciona i que ja ha treballat amb una quarantena de persones interessades a ser voluntaris, i la reconversió de la borsa de voluntariat de l’Ajuntament de Vic ‘VA! Vic Acció!’, creada l’any 2009 amb l’objectiu de facilitar la incorporació de persones voluntàries a accions de voluntariat, tant del teixit associatiu com del mateix Ajuntament.

Els darrers anys, i especialment amb l’aparició de la pandèmia, hi ha un sentiment generalitzat en l’àmbit d’entitats i ciutadania, que cada vegada suposa un major repte engegar i mantenir projectes de voluntariat estables en el temps i que satisfacin les seves respectives demandes. Un dels objectius del nou Punt de Voluntariat és convertir-se en un referent pel voluntariat anònim que va surar durant la pandèmia. Això, sumat a la necessitat d’adaptació a la Llei 25/2015 de voluntariat i de foment de l’associacionisme, ha propiciat que l’Ajuntament de Vic i la COV sumin sinergies per engegar el Punt de Voluntariat Vic-Osona. D’aquesta manera es dotarà als osonencs d’un punt de referència en tot el que vincula a l’acció voluntària per contribuir a reforçar i consolidar les entitats que treballen en aquest sector i les seves actuacions, tant en l’àmbit municipal com comarcal. El Punt de Voluntariat Vic-Osona assumeix també la transformació de l’antiga borsa de voluntariat de Vic per poder seguir oferint assessorament i suport a les entitats que desenvolupen projectes de voluntariat i a aquelles persones que volen col·laborar en accions d’interès col·lectiu.

Per tant, des de l’1 de març està a disposició de la ciutadania dos espais presencials on atendre les seves consultes mitjançant cita prèvia, ubicats al carrer de les Basses número 3, on hi ha l’àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, i a l’Espai UVic Remei situat al Passeig de la Generalitat número 48 de Vic, seu de la Coordinadora del Voluntariat d’Osona. També es pot contactar amb el Punt a través del 680125454 i al correu electrònic puntdevoluntariat@osonavoluntariat.cat.

De cara a la ciutadania s’ofereix orientació i informació sobre les diverses alternatives per tal de facilitar la seva implicació en accions d’entitats sense ànim de lucre de Vic i la comarca d’Osona. I en el cas d’aquestes entitats, el Punt de Voluntariat vol contribuir a incrementar la difusió de les iniciatives que posin en marxa i, més enllà de donar suport a l’hora de trobar les persones voluntàries adequades per cada projecte, ofereix l’assessorament personalitzat que requereixin en el marc del Servei de suport a les entitats de Vic que ofereix l’àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic i la Coordinadora del Voluntariat d’Osona.

En aquest sentit, se seguiran organitzant jornades d’informació i debat com la celebrada a principis de desembre a la Biblioteca Pilarín Bayés, i es treballa a organitzar cursos de formació, adreçats a entitats i voluntaris, que es farien amb la plena implicació de la Universitat de Vic.