El Banc del Temps de Vic fa set anys que està en funcionament i el punt de trobada està ubicat al Centre Cívic Santa Anna

VIC/estrip.- En Jordi Bancells i en Jordi Vidal van explicar al programa Regala Petons, de Ràdio Vic, el funcionament i situació actuals del Banc del Temps de Vic, format per veïns motivats per intercanviar necessitats, utilitzen el temps com una forma de pagament, els hi interessa coses que a vegades fan cada dia i que no s’adonen que poden ser útils per altra gent. En la seva pàgina web hi ha tots els serveis que ofereixen, http://bancdeltempsvic.blogspot.com. És un intercanvi de persones i de coneixements, és l’ajuda en coses del dia a dia, recuperar-ho amb coses senzilles, fer suport mutu entre veïns. L’entitat fa sis anys que està en marxa i la idea inicial va ser recuperar el veïnatge.

Quan algú recorre a un servei, es paga amb les hores que ha utilitzat fent aquell servei. En fer-se socis del Banc es té un saldo a favor automàticament de 10 hores, a partir d’aquí, es poden utilitzar en serveis que ofereixen altres persones. Es gestiona via un programa que hi ha penjat a la pàgina web del Banc, o bé través d’un telèfon del Centre Cívic Santa Anna i un mòbil amb whatsapp i telegram. La idea és arribar a un equilibri entre donar hores i que hi hagi el retorn. Costa bastant que la gent s’adoni que existeix el Banc del Temps, es posen a disposició molts serveis i possibilitats. Dins la pàgina hi ha dos apartats una d’ofertes i una altra de demandes. Es pot fer la consulta del que s’ofereix, es pot trobar des de gent que fan companyia, per a llegit, jugar, xerrar, cura de la salut, ioga, gimnàstica, massatge, pentinar, ungles, tasques domèstiques, cuinar, cura d’animals, transmissió de coneixements per passar el temps en companyia, es pot solucionar temes de soledat. Converses d’anglès, francès, caminades, el ventall d’intercanvis és molt gran.

Actualment estan fent campanya per captar nous socis, en aquest sentit sempre és millor  anar al Centre Cívic Sant Anna, dimecres a la tarda de 5 a 7, però també es pot fer l’alta per telèfon trucant al 604 30 56 00. Es mira de conèixer les persones i saber quin és el seu bagatge, en la fitxa de soci es  reflecteix el que està disposat a oferir i que espera rebre,  es mira de fer seguiment i acompanyament. Es fa promoció per augmentar els socis i els serveis, l’interessant és que la gent repeteixi. Hi ha 275 socis, d’aquest, la meitat són actius, amb uns 50 serveis d’intercanvis mensuals, cada mes hi ha entre dues o tres altes. Els socis són de totes les edats amb un ventall de serveis molt diversos. L’equilibri consisteix a oferir i donar, tothom és bo en alguna cosa, només s’ha de tenir clar quin és aquest valor que es té i oferir-lo. També funciona com a banc de recursos, hi pot haver algú que està buscant alguna cosa en concret, des del Banc es pot aconseguir o demanar qui ho sap.

Temps per als altresEstem en una societat que a tothom li falta  temps i que ningú atrapa res, és qüestió de prioritats, reservar de tant en tant part del propi temps per a una altra persona, és agraït, el valor d’aquest agraïment en serveis és diferent, ja que hi ha un intercanvi immediat de persona a persona, en un moment de dificultat. Ara, en els bancs no hi ha cap mena de relació, abans coneixies als qui t’atenien, això és el que intenta fer el Banc del Temps, parlar amb la gent i que hi hagi intercanvi d’opinions, fer xarxa, socialitzar-se, fer activitats en grup, no només individualment de dues persones que queden per fer un servei. Els dilluns al matí es fan caminades, trobades d’anglès o francès, lectures de llibres. Els socis poden fer propostes com per exemple xerrades de temes d’interès.

Durant la pandèmia els intercanvis van baixar, una causa era també perquè el centre de trobada al Centre Cívic Santa Anna estava tancat, durant un any i mig l’ebullició que hi havia, va baixar, tot i això, hi han hagut intercanvis, la necessitat fins i tot de tenir una escolta és evident. Sovint no és fins a final de mes, en entrar al programa de gestió, que es veu realment el moviment i les demandes que hi ha hagut. Al Banc del Temps, tothom és voluntari, tothom pot aportar i rebre, ningú està per sobre de ningú.