El Banc dels aliments del Bisaura, gestionat per Càritas, aten a 109 persones de Sant Quirze i Montesquiu

SANT QUIRZE DE BESORA/estrip.- Els voluntaris de Càritas gestionen el banc d’aliments del Bisaura  que en aquests moments atén a 109 usuaris, dos d’ells menors de 2 anys. Tot i el compromís d’atendre les necessitats de tot el Bisaura, només els arriben persones derivades dels serveis socials de Sant Quirze de Besora i Montesquiu. Mitja dotzena de voluntaris (Joaquim Mena, Joan Fàbregas, Miquel Carrera, Maria Antònia Puig, Estrella Sellabona, Maria Toneu i Josep Manel Polo) gestionen el repartiment d’aliments i el rober que també tenen al local del carrer d’Emma de Sant Quirze, cedit  per l’Ajuntament.

La pandèmia de la Covid-19 va fer variar el funcionament del banc. Abans de la pandèmia, atenien unes 70 o 80 famílies de mitjana. Amb la pandèmia, aquesta xifra va augmentar lleugerament, i ara atenen entre unes vuit i nou famílies més. El banc va romandre obert, fins i tot amb l’estat d’alarma, ja que pel sistema de repartiment que tenen, sistema de lots, poden entregar els aliments sense necessitat de contacte. En aquests moments reparteixen uns mil dos-cents quilos d’aliments cada mes, en funció dels usuaris que tenen i de les existències. L’entrega d’aliments als beneficiaris està estipulada els dijous a mig matí, menys el tercer de cada mes. Les famílies amb un o dos beneficiaris passen a recollir aliments una vegada al mes, mentre les famílies amb més de dues persones poden anar-hi cada quinze dies.

Hi ha aportacions dels Ajuntamnets de Sant Quirze i Montesquiu i el Gran Recapte era sempre una bona empenta, però amb la modalitat imposada per la pandèmia, sense poder participar-hi directament els voluntaris del territori, la distribució ha passat a ser proporcional i això ha perjudicat els llocs on més es col·laborava. 

Més usuaris locals que immigrants

Les xifres d’usuaris del banc d’aliments del Bisaura són clares i transparents. Hi ha un control minuciós de les entregues, dels beneficiaris, de les altes i baixes i respecten, com no pot ser d’altra manera, una absoluta confidencialitat. Dels 109 usuaris, 50 són immigrants o d’origen estranger i no n’hi ha cap sense llar. Dels beneficiaris 56 són dones i 53 homes. En la franja de fins a 15 anys s’atenen 29 menors, i el gruix són fins als 65 anys, en aquest cas parlem de 69 usuaris. En el sector de la Tercera Edat només hi ha 9 usuaris, 5 dones i 4 homes.

D’altra banda, al local del banc d’aliments disposa d’un altell que els voluntaris de Càritas han adequat com a rober. Els usuaris del banc saben que tenen a la seva disposició roba en excel·lents condicions, això sí, s’ha posat un preu simbòlic a les peces d’1 i 2 euros, perquè així eviten el possible abús d’alguns usuaris. En aquest sentit, des d’alguns robers de Càritas i altres entitats s’havia detectat que alguns usuaris anaven constantment a buscar roba, així s’evitaven de rentar-la.