Finalment, les escoles que aquest curs s’incorporen a la prova pilot són: CEES de Vic, Les Escoles de Gurb, Escola Els Castanyers de Viladrau i FEDAC Prats, les quals, conjuntament amb els voluntaris de l’equip de treball del Pla Pilot de la COV, presentaran les bases i primeres impressions d’aquest projecte que vol incidir, en els seus inicis, en la presa de consciència de les accions que ja s’estan fent entorn de valors com la solidaritat i en l’avaluació de la situació actual, en referència a la justícia social, en les escoles participants.
Un altre dels punts rellevants del Congrés serà la Covid. La pandèmia ha condicionat les accions de totes les entitats sense ànim de lucre i les activitats del voluntariat estan en crisi a causa de la por que ha generat la pandèmia. Un altre dels debats que les entitats plantegen és com aconseguir compromís en el temps. Les accions puntuals solen tenir una excel·lent resposta, però quan es demana continuïtat en les accions hi ha molta dificultat. Són propostes a debatre amb l’aixopluc de la Coordinadora que té al davant els reptes d’apropar les entitats que la conformen i donar serveis comuns com un futur Punt de Voluntariat d’Osona.
Segon Congrés del Voluntariat d’Osona, 12 i 13N
La Coordinadora del Voluntariat d’Osona organitza el Segon Congrés del Voluntariat d’Osona, que tindrà lloc el 12 i 13 de novembre a l’Aula Magna de la Universitat de Vic. El món educatiu serà el gran protagonista de les dues jornades que s’inauguraran divendres a la tarda amb la presència emparaulada del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, i l’actriu Mima Riera, què apadrina el Congrés, entre d’altres. El primer acte congressual serà una exposició, seguida de debat, protagonitzada per diferents experts en àmbits de l’educació i que estarà moderada per Francesc Mateu, director del Fòrum de Síndics de Catalunya, amb la participació de Roser Batlle, pedagoga i una gran impulsora i referent de l’APS, Rosa Papell, mestra del Col·legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell, Jaume Ordeig, de Quadpack Foundation, Alejandra Manau, de la Fundació Impulsa, Queralt Prats, d’ARTransforma, i Enric Canet, del Casal dels Infants. Després d’una pausa es presentarà el pla pilot Escola per la Justícia Social-COV.
La segona jornada del Congrés, la matinal de dissabte, se centrarà en la Coordinadora, amb la presentació de la web (www.osonavoluntariat.cat), i en un acte participatiu i amb veu de la cinquantena d’entitats que conformen la COV, amb la participació de la Càtedra de Bioètica de la UVic i de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya. El Congrés comptarà amb el suport de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i de CaixaBank.
Inscripcions obertes i limitades a la situació sanitària
Les inscripcions al Congrés ja estan obertes i s’han de fer a través de la pàgina web de la Coordinadora: www.osonavoluntariat.cat. La possibilitat d’assistir-hi està oberta a tothom, representants d’entitats, voluntaris anònims, professionals del món social i educatiu, i públic interessat en el voluntariat en general. Les inscripcions estaran condicionades a la capacitat de l’Aula Magna de la Universitat de Vic i a la normativa vigent, la qual vindrà determinada per les autoritats sanitàries. La jornada de divendres estarà dedicada a conèixer diferents experiències i iniciatives en el sector de l’educació, reglada i no reglada, a més de donar veu a iniciatives de la Coordinadora com el Pla Pilot de les Escoles per la Justícia Social-COV i els premis COV demà. Dissabte matí, les diferents intervencions estaran més centrades en la participació i necessitats dels membres de la Coordinadora.