El projecte “Vic. Cultura i Alzheimer” millora el benestar emocional i cognitiu de persones amb demència i la seva participació social

VIC/estrip.- L’art i la cultura són uns instruments molt eficaços per a millorar el benestar emocional i cognitiu de les persones amb malaltia d’Alzheimer i la seva participació social. En aquestes persones, les activitats culturals els potencien l’humor i l’autoestima, afavoreixen la comunicació amb cuidadors i familiars, i trenquen estigmes i l’aïllament en què es poden trobar. A més, tenen un impacte molt positiu en la comunicació amb els seus cuidadors i en les famílies. Així ho recull l’estudi que ha fet el grup de recerca Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) sobre el projecte “Vic. Cultura i Alzheimer”. Els resultats i la continuïtat d’aquest projecte, promogut per la UVic-UCC, l’Ajuntament de Vic i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), es va donar a conèixer, el 21 de setembre, a Casa Convalescència, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer.

La presentació dels resultats de la recerca del projecte “Vic. Cultura i Alzheimer”, més qualitatius que quantitatius, va comptar amb l’assistència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs; la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli; i el coordinador del grup de recerca Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) de la UVic-UCC, Salvador Simó.

L’evidència científica corrobora que les malalties neurodegeneratives triguen més temps a afectar la creativitat, l’expressió i l’apreciació artística que la memòria recent, per exemple. També demostra que l’art millora la qualitat de vida de les persones que sofreixen problemes neurològics, així com la de les seves persones cuidadores. Més en concret, la teràpia ocupacional basada en l’art i la cultura fomenta la salut psicològica i emocional, millora l’autoconfiança, l’autopercepció i la socialització. Per una altra part s’ha comprovat que l’art facilita la inclusió social i comunitària de les persones amb demència. Per aquest motiu, «s’ha de fomentar la participació de persones amb malaltia d’Alzheimer als espais d’art i cultura, potenciant la tendència actual cap a una cultura i uns museus inclusius», va valorar Salvador Simó, «l’accés a l’art i la cultura és un dret humà bàsic i és la nostra responsabilitat com a societat garantir l’accés per a col·lectius més vulnerables, des de la co-creació de comunitats inclusives».

La regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs, va recordar que «l’Ajuntament de Vic es va abocar al projecte des del primer dia, ja que tenim molt clar que el nostre objectiu és tenir una ciutat amigable, amb una mirada ampla cap a les persones». Homs va avançar la continuïtat del programa ‘Vic. Cultura i Alzheimer’ i que un dels objectius és ampliar el projecte a la gent usuària de residències. A Osona es calcula que hi ha unes 3.000 persones afectades per algun tipus de demència i a la ciutat de Vic, un miler.