Compten amb 200 socis, la seva idea no és tenir-ne molts, la gent ho ha d’entendre i fer-ho funcionar. L’any 2021, dels 200 socis van participar un 50% en activitats, aquesta és una xifra elevada comparada amb altres Bancs. Volen arribar més enllà, és per això que busquen persones que vulguin moure’s d’aquesta nova manera. Hi ha un programa amb un gran ventall d’ofertes, cadascú mou allò que necessita. Cada soci demana o ofereix el que necessita o sap fer. Hi ha un espai on fan grups i tallers oberts a tothom, encara que no siguin socis, cada mes es troben i conversen de diferents temàtiques, en aquesta activitat no hi ha gestió de temps. Una altra proposta són els tallers, són socis que col·laboren amb hores, la persona que fa el taller rep unes hores per aquesta activitat. També hi ha caminades, jocs de taula, el ventall és ample. Les ofertes i demandes es generen a través del programa que es va crear pel Banc del Temps, el grup gestor es reuneix presencialment cada dimecres de 5 a 7 de la tarda al centre Cívic Santa Anna, on s’atén personalment. Quan un soci proposa organitzar un grup o fer un taller, des de secretaria se l’ajuda a portar-ho a terme tot i que després funcionen de manera independent.
Es treballa juntament amb altres associacions, per exemple es pot donar temps a entitats socials com ‘Amics de la gent gran’ o ASHES, si necessiten algú per acompanyar gent gran, truquen i se’ls hi fa l’acompanyament amb socis del Banc del Temps. També hi ha un acord amb la “Galeria 3/10” de fotografia, hi ha persones del Banc del Temps que s’hi han fet socis amb hores, d’aquesta manera poden canviar el temps aportat per aquestes persones per estones de vigilància a la galeria. L’objectiu és que tot allò que arriba, poder-li donar una resposta.
El tancament en temps de pandèmia també va afectar, tot i que van fer alguna acció per Zoom, no va funcionar, queden parats, ara s’ha recuperat amb gent més jove, estudiants i amb ganes i capacitat de gestió per tirar endavant. La clau és l’aprenentatge que a partir de gent activa s’autogestionen i aporten iniciatives. Les persones noves que han entrat, volen treballar en la idea del que poden aportar, a diferència d’abans que era en què em poden ajudar.
El repte és viure sense necessitar diners
L’Associació no necessita diners per a finançar-se, ja que la moneda és el temps. Són independents, tot i que l’Ajuntament de Vic va ajudar en els seus inicis a fer l’arrencada, actualment, si necessiten alguna cosa també els ajuda. Tenen uns mínim de finançament a través la botiga “Granel”, que funciona com a economia col·laborativa, tots els socis que van a comprar allà, se’ls hi fa un descompte, una part va al banc per poder pagar la targeta del mòbil. Un dels seus objectius és fer entendre que es pot viure sense necessitar diners. La seva proposta esperen que cada dia sigui més forta, han vist que és important treballar en petits grups, és per això que s’estan organitzant, perquè els socis d’un mateix barri es coneguin entre ells, és bàsic la confiança. També estan dissenyant la posada en marxa un Banc del Temps escolar, aquesta acció es podria posar en marxa el curs vinent.