Joguines sense fronteres arriba als 15.000 somriures

OSONA/estrip.- A ‘Joguines sense fronteres’ no paren durant tot l’any, però per les dates de Nadal i Reis és quan més feina tenen. Aquest any, després de la Covid, s’han pogut moure molt millor, han fet escoles, llars d’infants, residències, i enviaments importants a Ucraïna i Grècia, a través d’altres associacions. Actualment, tenen dues seus, un equip de vuit voluntaris a Vic, el qual es troben els dimecres al Centre Cívic Santa Anna, i un altre amb deu persones voluntàries a Igualada. Els detalls d’aquest 2022 els va explicar el seu president, Jou Puigferrer, al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic.

El 2021 van donar cap a 10.700 joguines i aquest 2022 han superat les 15.000, el que suposa un increment d’un 40 % de donacions. Durant la pandèmia es va plantejar lliurar-ne també a residències i llars de jubilats, per la situació tan dura que es va donar, i la gran acollida que van tenir ha fet que persisteixin en aquestes entregues.

Les peticions de joguines arriben a través de xarxes socials, especialment Instagram, i telèfon. La recollida ve de molts indrets inclús de fora de la comarca d’Osona. També un s’ho diu un a l’altre. Com a anècdota detalla que no fa gaire els hi van demanar joguines una associació del Perú de Barcelona, van quedar a Vic per lliurar les 280 joguines que tenien preparades i en voler-les carregar al cotxe per endur-se-les, van dir que havien vingut en tren, les van portar a l’estació de Vic, «van fer la foto i van marxar carregats en tren».

«És molt emocionant tant el lliurament de les joguines com quan venen nens a donar-les i se’ls hi diu que és perquè hi jugui un altre nen». Les recollides es fan al llarg de tot l’any, però en les dates de Nadal es multipliquen, algunes venen de fer cagar el tió de diferents escoles i les porten al Centre Cívic Santa Anna a Vic o directament en el magatzem que tenen a Taradell. Allà hi van les monitores, trien i carreguen, quan es fan les demandes només es demana que diguin la quantitat que volen i una foto d’allà on van dirigides i es pengen totes a Instagram.

Les joguines que arriben són tant noves com usades, però sempre han d’estar en bon estat. La feina de selecció es fa els dimecres a Vic i els dijous a Igualada, quan arriben es fa una primera tria, si està molt malament, es recicla i es porta als contenidors que toquin, tot el que són joguines bèl·liques es recicla i es llença. A Igualada fa sis anys que funciona, a Vic des de l’any 2000. Les donacions arriben de totes bandes, pel que fa a les que es lliuren han d’estar netes, embossades i arreglades. Es porten, a diferents llocs d’Osona i de Catalunya, però també al Marroc i al Senegal, a Ucraïna es van enviar a través del Banc d’Aliments de Barcelona i allà van viatjar a través d’Open Arms. A Grècia s’envien a través de l’ONG Valenciana SOS Refugiados. Acaben arribant a llocs i a gent molt diversa, infants i gent gran, però també a una associació de dones maltractades o a centres penitenciaris.

Avui dia, a Joguines sense Fronteres no tenen gaires mitjans per fer els lliuraments, es mouen en cotxes particulars i demanen que les vinguin a buscar. Altres donacions venen per part de l’empresa Andreu Toys de Sant Miquel de Balenyà que fabrica joguines educatives i l’empresa IMC Toys de Terrassa. Pel que fa a donacions econòmiques, també col·laboren la Fundació Puig-Porret i la Fundació Girbau.

Els objectius de cara al 2023 és anar mantenint-se com fins ara, el seu projecte és recollir revisar i donar joguines tot l’any per les zones de Vic, Igualada i arribar allà on es demani. Es troben cada dimecres al matí, menys setmana Santa, Festes de Nadal i el mes d’agost, al centre Sant Anna de Vic o per la web, telèfon i Instagram.