La Coordinadora del Voluntariat d’Osona, constituïda legalment ja com a associació, va presentar aquest dimecres a la tarda al Centre d’Estudis de Ciències de la Salut i Socials (CESS) de la UVic-UCC algunes de les accions que van sorgir en el marc del 1r Congrés del Voluntariat d’Osona celebrat el 2019. Una d’elles és la posada en marxa, des de fa un parell de setmanes, del web de la Coordinadora per aglutinar tots els projectes de les entitats que en formen part. Aquest espai web, dissenyat per Jordi Cano poc abans de morir, consta d’un apartat amb un mapa de totes les entitats que formen part de la Coordinadora i d’un apartat de crides al voluntariat “dirigides especialment a les persones voluntàries o futures voluntàries”, segons Elisabet Fernández, en representació de l’UHub – Servei a la Comunitat Universitària de la UVic-UCC.
Una altra acció de la Coordinadora que es va donar a conèixer va ser el pla Escola Solidària, que té per objectiu “portar el voluntariat a les escoles” i del qual ja s’està fent una prova pilot a Osona, tal com va explicar Marta Corominas, professora de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) de la UVic-UCC i membre de la junta de la Coordinadora. Aquest programa s’adreça a escoles de primària, secundària i Universitat, i a la prova pilot hi participen sis escoles de la comarca: Vic Centre, CEES de Vic, Escola Muntanyola, Les Escoles de Gurb, Escola Els Castanyers de Viladrau i FEDAC Prats. Des de la Coordinadora i des de la FETCH es fa un acompanyament a les escoles, ja sigui amb xerrades o fent d’enllaç amb les entitats. Per a Joan Turró, membre de la Coordinadora, Escola solidària “és un projecte totalment engrescador que busca la participació més transversal possible” i pretén arribar a tenir un impacte als centres educatius similar al programa Escola Verda.
Una altra acció que posa en marxa la Coordinadora del Voluntariat d’Osona és la convocatòria del premi COV demà, “per potenciar els valors del voluntariat”, segons Montse Moncunill, membre de la Coordinadora. Les bases del premi es poden consultar al web i el certamen va dirigit a infants i joves que hagin fet voluntariat en qualsevol àmbit. La data límit de presentació dels treballs és el 30 de juliol i els premis es lliuraran durant el 2n Congrés de Voluntariat d’Osona.
La implicació de la UVic-UCC
Marina Geli, coordinadora del CESS i directora general de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, va exposar els vincles d’aquesta universitat amb la Coordinadora del Voluntariat d’Osona i els motius que han portat la UVic-UCC a ser-ne membre. Igual que el primer congrés, el segon també es farà a les instal·lacions de la Universitat i a partir d’aquesta propera tardor, la seu social física de la Coordinadora també estarà situada en un espai de la UVic-UCC. “La presència de la UVic-UCC a la Coordinadora fa realitat els valors del que ha de fer una Universitat”, va comentar Geli. Segons ella, “la realitat ens indica que hem de caminar junts i que hem d’aprofundir en la relació que tenim”. Sobre la participació de la Universitat, Geli va destacar que “la implicació de la FETCH és clau per posar rigor acadèmic al projecte i demostrarem que aquest projecte té un retorn social increïble”. En aquest moment formen part de la Coordinadora 48 entitats.
Sobre el 2n Congrés del Voluntariat d’Osona, un esdeveniment de periodicitat biennal, es va anunciar que tindrà lloc els propers 12 i 13 de novembre d’enguany i que se centrarà en el món educatiu. El Congrés comptarà amb la presència del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.