Suport a l’Etoile du Sud i a les dones més pobres del Congo

L’Etoile du Sud (Estel del Sud) és l’organització que defensa el dret a la salut a la República Democràtica del Congo. La seva líder a la província de Katanga és Mama Irène Kalenga. Fa més de 10 anys que lluita pels drets de les dones en els barris més pobres on no tenen cap mena d’accés a la salut. Des de Casa Terra estan establint un pla de treball compartit per ajudar a reprendre l’activitat de les Comunitats de Gènere. També per donar suport econòmic i ampliar les formacions d’activistes pels comitès populars de salut a la província de Katanga. Des de Lubumbashi, la capital de la província de Katanga, al sud de la R.D.Congo Mama Irène lidera la lluita pel dret a la salut i l’apoderament de les dones. Juntament amb Papa Jacques, Mamie Meta, Julie i Junior organitzen comitès
de salut i comunitats de gènere als barris més pobres. També es preocupen dels problemes mediambientals que els generen les mines de cobalt (un mineral clau per fer les bateries dels cotxes elèctrics) i d’urani altament radioactiu que provoquen l’enverinament dels horts i les aigües i greus problemes de salut entre la població.

Les Comunitats de Gènere són grups de famílies que accepten rebre formació en perspectiva de gènere i que canvien les dinàmiques masclistes a l’interior mateix de casa seva. Actualment hi ha més de 100 comunitats de gènere a tot el país disposades a ensorrar els fonaments de la desigualtat. A les comunitats es creen també grups de discussió de dones i joves per afrontar junts els reptes que van sorgint. Sense llum i sense internet a les cases, la paraula és l’eina més efectiva.
Milers d’activistes fan sensibilització a la comunitat visitant porta a porta els veïns i veïnes dels barris més remots. Volen que el missatge de la igualtat entre homes i dones s’estengui com una taca d’oli.

La República Democràtica del Congo és un dels països del món on és més difícil ser dona. A la majoria de barris no hi ha aigua potable i són les dones les  encarregades d’anar-la a buscar a més de 4 kilòmetres de casa i en el camí moltes són assaltades i violades. La R.D. Congo és tristament famós per l’elevat nombre de violacions. Les dones dels barris populars no tenen accés a la salut ni tampoc a la planificació familiar i això fa que la taxa de mortalitat de mares i nadons sigui una de les més altes del món.