Aquest projecte va néixer el 2009 en el Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de Manlleu, a través d’uns tallers destinats a dones a l’escola Vedruna de Manlleu. Durant la Covid van haver de plegar de totes les activitats, exceptuant les activitats que podien fer amb un grup molt reduït i seguint les normes que anaven rebent, havien arribat a tenir grups de fins a 20 dones, ara han reprès l’activitat i tornen a fer aquests grups.
Moltes de les usuàries el que volen primer de tot és aprendre el català, ja que d’aquí penja la inserció social i laboral. Hi ha mancança de voluntariat i iniciatives per tirar endavant els projectes. Sempre han tingut suport per part de l’Ajuntament i dels ens públics locals que els han tingut molt en compte. Les usuàries estan derivades des de Benestar Social, a partir d’aquí hi ha un primer contacte, generalment són dones que no parlen la llengua o necessiten perfeccionar-la. Hi ha un altre projecte d’empoderament, quan les dones saben més la llengua i tenen més coneixement de la cultura i l’entorn, l’itinerari acaba amb la inserció laboral. Tenen un altre projecte “Recicla’m” per a les dones que són més demandants de feina, es fa una formació laboral i en valors, com és la puntualitat, el compromís, la implicació.
A vegades hi ha algunes reticències pel que fa a rebre ajuts econòmics o habitatge, cal treballar per a deixar aquests prejudicis a part i salvar aquestes barreres si s’aconsegueixen salvar-les, tot millora. «Tot i tenir la cultura diferent a la nostra, si estan integrats, és un gran pas perquè les noves generacions tinguin un bon futur. Poden veure en aquestes dones que ni ha un abans i un després en tot, en les relacions, la llengua».
Tenen un conveni amb l’Ajuntament de Manlleu pel “projecte forja”, on hi ha una mestra que imparteix la formació. Des de la Generalitat també reben uns diners per a poder dur a terme les classes de català. Poden fer algunes activitats amb les quals poden generar alguns diners a través d’encàrrecs. A més d’entitat, són empresa d’economia social i solidària, per tant, poden desenvolupar treballs per qui ho encarregui i així rebre petites quantitats que serveixin també per a incentivar a aquestes persones. Fan feines com cosir, fer roba, ara han acabat una decoració amb feltre i els hi agradaria rebre més encàrrecs per a poder tirar endavant.
Mirant enrere estan satisfetes de tot el que han fet fins ara, hi ha gent que ha plegat i altres incorporacions, això ha ajudat a l’associació a créixer. L’associació ha canviat en tant que les persones que ho porten i demanen que s’afegeixi gent jove per donar continuïtat al projecte. El futur de l’entitat es veu amb optimisme i amb feina per les usuàries.