Primer aniversari de la Cooperativa +65

TARADELL/estrip.- La Cooperativa +65 compleix un any de vida aquest mes de gener, l’objectiu és que la gent gran puguin continuar vivint a casa i pensar tothom com ens agradaria envellir. La presentació oficial va tenir lloc el 20 de gener del 2021 a Taradell amb les mesures pertinents i amb un aforament limitat a 100 persones, tot i que els assistents van ser més, però no van poder accedir a l’interior del recinte on se celebrava. Com a acte del primer aniversari es convocarà la primera assemblea de socis, on tothom podrà valorar els serveis que s’han fet. Emília Bosch, presidenta del consell rector de la Cooperativa va explicar els detalls i la situació després d’aquests dotze mesos de funcionament al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic: «Es vol donar qualitat de serveis i de relacions entre la gent gran».

«S’està a l’expectativa de veure com respon la gent, ja que costa una mica que s’entengui què és una cooperativa i en què es basa la cooperació. La majoria de persones ens hem acostumat a resoldre el dia a dia i això de fer una cooperació per tenir serveis compartits és una mica difícil d’anar implantant», explicava l’Emília. Compten amb 65 socis entre Taradell i l’expansió que ja s’ha començat a Vic.

La cooperativa +65 neix amb l’objectiu de donar servei a qualsevol persona jubilada activa, que necessiti l’ajuda puntual d’algun professional, un servei de km 0, ràpid i amb un tracte adequat, gestionar serveis per a fer més fàcil viure a casa tot el temps possible. Es preveu que el 2050 la població depenent (amb jubilats i pensionistes) duplicarà a l’activa laboral, és per això que s’ha de començar a organitzar per a poder fer sostenible la vida de la gent gran a casa.

La cooperativa s’encarrega de gestionar el servei i es prioritza la rapidesa, dins del llistat de professionals que disposen, cada final de mes el professional factura a la cooperativa tots els serveis que ha fet i se li paga. Seguidament, informen a qui ha rebut el servei i li envien la factura del servei rebut que abonarà a la cooperativa.

Es disposa 26 serveis diferents, els més habituals són com fer una videotrucada o com guardar arxius informàtics, serveis de neteja de la llar, amb personal assegurat i amb totes les garanties, servei de tintoreria que ho porten a casa, de psicologia i acompanyament, un voluntari per orientació financera, de reestructuració de la casa, etc. La Cooperativa ha anat molt bé per a resoldre qüestions derivades de la Covid.

De Taradell cap a tota Osona

Taradell, ha estat l’inici, però ja hi ha gent de Vic apuntada, i la incorporació d’un nou poble depèn només de què la gent se’n vulguin fer socis, s’ha de trucar al 691 90 25 25 o enviar un missatge al mail: mes65@mes65.cat. En les setmanes vinents posaran en funcionament la pàgina web: mes65.cat. S’ha parlat amb els ajuntaments de la comarca per poder derivar des de serveis socials a persones grans sense recursos i així poder beneficiar-se dels serveis de la Cooperativa.

Per ser soci, s’ha de ser propietari d’una part de la cooperativa, en el cas de la Cooperativa + 65 es necessita 10 participacions, cada participació val 10 euros, per tant, és un pagament únic de 100 euros que inclou tots els habitants de la casa que estiguin jubilats, es paga per domicili, no per persones. Per al manteniment de la Cooperativa es paga una quota de 5 euros mensuals, la propietat de les participacions es pot vendre i heretar. S’han hagut d’organitzar les feines de la cooperativa i tenir-ho tot al dia, temes burocràtics que els ha obligat a aprendre i resoldre problemes. La comunicació és important i dificultosa, arribar a què ho sàpiga tothom.