‘S de Solidaritat’, el llibre de Nadal d’Agermanament sense Fronteres (Roda – Bobog)

RODA DE TER/estrip.- El 25 de novembre es presentà al teatre Eliseu de Roda, el llibre S de Solidaritat. Una obra col·lectiva que recull 42 aforismes relacionats amb la solidaritat. Cada aforisme va acompanyat d’una imatge realitzada per un artista diferent. En cada imatge hi ha de forma més o menys visible una ‘S’ que és el que dona nom al llibre. Aquest treball ha estat coordinat per Ramon Bufí i Ester Busquets en representació d’Agermanament sense Fronteres, que treballa a la regió centre-sud del Camerun la major part de la qual és selva.

El primer acte de presentació es va fer el 24 de novembre a Barcelona i va comptar amb una conferència sobre la solidaritat que va anar a càrrec de la filòsofa Begoña Román, la qual va subratllar la solidaritat com quelcom sòlid, no ocasional ni de base emotiva, sinó que provoca canvis estructurals i que ha de qüestionar la mateixa persona que vol ser solidària.

A la presentació de Roda, Ester Busquets va parlar de la profunditat dels aforismes, l’artista Rosa Garcia va analitzar les obres plàstiques i Ramon Bufí va parlar dels projectes de cooperació que es finançaran a través de la venda del llibre. A la segona part diferents artistes van explicar per què havien volgut participar en aquest projecte col·lectiu. L’actuació musical va anar a càrrec del cantautor Guillem Roma que donà un to musical i alegre a tot l’acte.

El 29 de novembre es va fer la presentació a la Biblioteca Dos Rius de Torelló. En aquesta ocasió es va comptar amb la intervenció de Francesc Mateu, exdirector d’Oxfam Intermón, i els coordinadors del llibre. Francesc Mateu va exposar els grans trets de la història de l’assistència, de la solidaritat i de la cooperació posant l’accent en la justícia global com a clau perquè sigui menys necessària a la llarga la cooperació, que mai serà imprescindible. L’acte va ser conduït per la torellonenca Núria Francolí del Fons Català de Cooperació. El 13 de novembre es va fer una darrera presentació a la biblioteca municipal de Manlleu. Se’n faran d’altres a diferents poblacions del Bages.

Aquest llibre no és una flor d’estiu ni un bolet solitari, és continuació de la campanya nadalenca que Agermanament sense Fronteres va impulsar l’any passat amb la venda de diverses bosses de cotó on hi havia estampada la paraula “Solidaritat”, campanya que venia precedida per la del 2020 en la que es venien ampolles d’“aigua que salva vides” i per les d’altres d’anys anteriors destinades al foment de Cooperatives Agrícoles de Dones, a la construcció de pous i al suport d’escoles maternals, projectes tots ells estructurals i estables d’autogestió econòmica. Aquest any la presentació del llibre “S de Solidaritat” fou el preludi de la Setmana Solidària que es fa a Roda cada any abans de Nadal.