Sílvia Madrid, Osona Acció Social: «Atenem gent en qualsevol moment del seu cicle de vida»

VIC/estrip.- Sílvia Madrid és la directora d’Osona Acció Social, entitat que engloba els serveis socials de les comarques d’Osona i del Lluçanès. A finals de maig es va presentar la memòria del 2023, per parlar-ne i explicar plans de futur, Sílvia Madrid va ser al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic, a partir d’unes dades significatives, amb una població de 168.126 persones, estan veient que en els últims anys hi ha un increment de les persones ateses,  26.717 el 2023 per algun dels 46 serveis del consorci. «S’està atenent un percentatge de quasi el 16% de la població, amb 75 professionals en plantilla».

Malauradament, any rere any han de créixer en programes i en plantilla, perquè les necessitats socials cada cop són més grans. «Hi ha més consciència per desenvolupar programes més preventius, per tant, les conseqüències a llarg termini i que els problemes socials que hi ha el dia d’avui no s’agreugin».

La porta d’entrada de serveis socials són els ajuntaments, qualsevol necessitat que tingui un ciutadà, pot dirigir-se al seu ajuntament i l’atendran. Els programes preventius més dedicats a l’àmbit de l’envelliment eren els que estaven més desenvolupats, «el problema de l’envelliment i de la soledat no desitjada de persones que estan soles en els seus domicilis i que no tenen cap mena de suport va en creixement, s’han hagut d’establir programes per  detectar quines són les seves necessitats i veure com aquestes es poden vincular amb diferents serveis». Enguany han encetat un programa que es diu Escola del Cuidar, vol donar suport als cuidadors de persones que tenen algun problema de salut o de dependència, «la tasca de cuidar és molt dura». També ha canviat el perfil de l’envelliment, les persones de 65 anys són molt actives, es pot considerar que entre els 65 i 75 anys es té molta vitalitat i ganes de fer coses. «El programa Espais Activa’t, un programa de dinamització comunitària, són les persones grans les que decideixen quin tipus d’activitats volen fer i com volen gaudir aquesta part de la bellesa, i alhora veuen el seu gran potencial en termes de voluntariat, tenen molta energia per fer coses i volen contribuir a la societat més enllà de la seva jubilació».

Pel que fa als programes preventius d’infància, porten 3 o 4 anys fent el desenvolupament, ja sigui a l’escola, en un programa d’intervenció directa en els centres educatius, com els serveis d’intervenció socioeducativa, que s’ha anat implementant a tota Osona. Malauradament, els casos de violència masclista han anat augmentant en els últims cinc anys, tot i haver actuat de forma primerenca,  tant en centres escolars, amb els adolescents, amb els infants, per anar-los conscienciant i sensibilitzant. «Ara arriben més denúncies de violència masclista, es té menys por de denunciar». El 2019 es van atendre 405 dones, el 2023, van ser 489, un 65% són casos de violència masclista.

«El primer que hem de treure’ns del cap és que els serveis socials només atenem persones que tenen dificultats socioeconòmiques, atenem gent en qualsevol moment del seu cicle de vida, en qualsevol crisi». Des de fa dos anys, s’està engegant la línia Temps per Cures, està enfocada a la conciliació de les famílies. Les dones, avui en dia, treballen i tenen dificultats de conciliació, són programes que busquen que tothom pugui fer i que els infants estiguin ben atesos, va dirigit a col·lectius vulnerables, hi ha serveis de cangur, salut infantil, acollida matinal, que tothom pot necessitar. «La doble tasca de la feina i a l’hora de les tasques de la llar encara recauen massa en les dones».

A Barcelona hi ha projectes molt interessants que volen extrapolar a Osona per adaptar-los en l’àmbit rural, són projectes radars de com s’autoorganitza la comunitat per detectar, acompanyar i fer seguiment de persones soles i que es vinculin amb altres entitats més formals. Un altre dels projectes per aquest 2024 és enfocat al voluntariat amb els joves, és el de mentoria social, tenen uns joves que necessiten acompanyament més intensiu, setmanal. «A través d’aliances amb el voluntariat, podem ajudar aquests joves que potser no tenen referents familiars, estan sols o els referents que tenen a vegades no són positius per canviar la seva situació».

Acció Social, en ser un consorci, és un ens adscrit del Consell Comarcal d’Osona. Les línies d’actuació les  marca la mateixa Generalitat i ho volen implementar a tot el país, però a vegades la Generalitat està molt lluny de la realitat de les  necessitats de l’ens local. Això vol dir fer un canvi de mirada profund des del món polític, «serveis socials sempre ha estat l’ovella negra sobre finançament, la importància de les persones es mereix també un finançament diferent». Hi ha molta feina a conscienciar als càrrecs electes en temes de benestar, s’ha de fer molta tasca comunicativa perquè la gent entengui que no són un sistema residual i tendir cap a un sistema més universal, «que tothom que tingui alguna dificultat al llarg de la vida i necessita  suports puguin venir de l’administració pública, d’entitats del tercer sector o de la ciutadania a través del voluntariat. Invertir en les persones és invertir en qualitat de vida, augment de la cohesió social i reducció de conflictes».

Tenen molt ben detectat el que passa a Osona per així poder treballar aquests programes segons el territori. S’està treballant perquè no tots els serveis estiguin ubicats a Vic, s’està fent una estratègia de descentralització i que els mateixos recursos siguin itinerants per  arribar a tot arreu. Un altre és l’equitat territorial, el consorci treballa perquè, es visqui on es visqui, de la comarca tothom tingui accés als mateixos programes i serveis. «Osona té diferents particularitats, amb dues ciutats grans i un alt índex de pobresa infantil, Vic i Manlleu, alts índexs d’immigració extracomunitària i zones amb un sobreenvelliment molt elevat».