“Tracta’m bé”, campanya per prevenir el maltractament a les persones grans

VIC/estrip.cat.- L’Ajuntament de Vic va presentar a finals de juny “Tracta’m bé”, una campanya de conscienciació i prevenció del maltractament cap a les persones grans. El projecte promogut per l’Ajuntament s’ha treballat conjuntament en una comissió mixta formada per gent gran usuària de diversos serveis i entitats i treballadors i treballadors vinculades amb serveis per a les persones grans.

La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va destacar l’aposta pel benestar de la gent gran, a través de diversos programes com el servei de teleassistència, el centre de dia i la nova campanya que vol «potenciar l’autonomia i l’envelliment actiu».

“Tracta’m bé” té per objectiu prevenir els maltractaments a les persones grans de Vic, sensibilitzar la població sobre els diferents tipus d’abús, promoure el respecte cap a la gent gran i detectar i donar resposta a possibles casos d’abús i maltractament vers aquest sector de la població.

En aquest sentit, la doctora del CAP del Remei, Alicia Villanueva, ha posat el focus en el silenci dels maltractaments cap a la tercera edat estimant que «1 de cada 10 persones grans pateix maltractament silenciat».

Per la seva banda, la tècnica social d’ASHES, Isolda Sans, va recalcar la necessitat que la societat conegui la campanya per poder aturar i detectar les situacions de maltractament vers la gent gran.

La presentació també va comptar amb la presència d’un representant de la comissió, Toni Matas, que va incidir en la necessitat que l’administració ajudi i posi eines a la gent gran, ja que «la revolució digital ens pot arribar apartar de la societat».

En la mateixa línia la presidenta de l’associació Cultural Jaume Balmes, Carme Labrós, va agrair la tasca que realitza l’Ajuntament de Vic per donar suport i enfortir la gent gran promovent una vida activa i inclusiva.

Finalment, la ninotaire i participant en la campanya, Pilarin Bayés, va remarcar que els maltractaments a la gent gran es poden produir de forma inconscient per part dels fills fruit de la confiança, però que malauradament «no sempre es pot arribar a tot».

La campanya es nodrirà de quatre grans accions per poder arribar a tots els actius que formen la societat.

Situacions amb tracte: Consisteix en una sèrie de fotos, acompanyades de frases on s’expressen diverses situacions que exemplifiquen i sensibilitzen sobre el bon tracte amb les persones grans.

Establiments amb tracte: Es pretén teixir una xarxa d’establiments que puguin ser detectors de possibles casos de maltractaments a persones grans.

Aules amb tracte: Recull d’històries de ficció per donar a conèixer els diferents tipus d’abusos que pot patir la gent gran.

Relats amb tracte: Treballar de forma lineal entre els centres sociosanitaris, el centre de dia o els de centres educatius de Vic.