Tapís, una suma constant per inserir els més vulnerables

OSONA/estrip.cat.- Tapís aquest any és un dels dos beneficiaris d’’Il·lusions a taula’, sopar benèfic organitzat per Rotary Club Vic-Osona. El projecte que s’ha presentat és la mecanització i modernització de l’espai de triatge del tèxtil. És una de les seccions d’inserció laboral de Tapís, on treballen persones fent la recollida de la roba de segona mà de les bústies que hi ha repartides per la comarca i altres que estan a l’espai de triatge. Actualment estan ubicats en un edifici a la zona de les Adoberies, però s’està condicionant el futur espai de la nau al Raval Cortines i volen aprofitar el trasllat per fer canvis i millorar la gestió del tèxtil. S’han de fer unes mínimes inversions, tot i que no pretenen mecanitzar-ho tot, ja que la seva feina és acompanyar persones i no substituir-les per les màquines.

Fa 34 anys que Tapís treballa a la comarca, la missió ha estat sempre la inserció sociolaboral del col·lectiu vulnerable.  I 12 anys que l’entitat social treballa amb el col·lectiu jove de 16 a 25 anys, són els que menys oportunitats tenen, amb situacions d’irregularitat i sense papers. Els joves que han de ser atesos va en creixement, en aquests moments són 23, i no poden donar cobertura a tothom, la rotació és lenta, perquè el procés de reinserció és llarg, es preveia de dos anys, però ara amb el tema de regularització de papers, s’allarga a tres; això comporta que la llista d’espera es fa gran. Des d’Aktua, el projecte d’inserció sociolaboral de joves en situació d’atur, amb nivells formatius baixos i sense experiència laboral, se’ls hi dona unes beques salari que és amb el que fa que puguin sobreviure. «Aquests últims tres anys hem tingut unes 20 insercions, això són moltes i vol dir que un jove té una oportunitat laboral, comença a guanyar-se el seu sou, pot llogar un pis, comprar-se un cotxe, pot aportar econòmicament a la societat; estan aquí per quedar-se i els hi hem de poder donar un espai», explica Mireia Ribas.

El trasllat a la nova nau s’espera que es materialitzarà el 2022, s’ha de fer per parts, la inversió que s’ha fet, i es continua fent, és molt gran. A nivell d’empresa hi ha tres seccions de treball, una és la tèxtil, tenen persones treballant en la recollida de les bústies (25 de noves signant convenis amb ajuntaments), tenen gent en el triatge i persones a la botiga El Fil de la plaça dels Màrtirs de Vic. L’altra secció és La Taca, un servei de neteja a domicili, de vidres, buidatges de pisos. També la part de metal·lúrgia i manipulats, amb empreses que externalitzen processos de feines concretes d’elaboració de peces. El servei de bugaderia, atén a particulars i cases rurals.

La Covid els va fer parar i econòmicament els ha impactat, pel que fa a la secció de metal·lúrgia, tenen menys feines, a la Taca no han estat tan afectats, però han hagut d’invertir en més EPI, i a la botiga de roba també hi ha hagut un impacte important.

«S’ha de mirar en positiu, veure les oportunitats i mirar endavant, anar buscant el nostre trosset dins de la societat per continuar la feina, al final a qui més impacta és als col·lectius més vulnerables», conclou Mireia Ribas. Des de Tapis conviden i animen a informar-se i a col·laborar amb l’edició d’aquest any d’Il·lusions a taula, per informació es poden adreçar a la pàgina web tapis.cat.