3,1 milions d’euros per rehabilitar el Centre Riudeperes de Sant Tomàs

 

CALLDETENES/estrip.- La Generalitat destinarà 3,1 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per rehabilitar la residència del Centre Riudeperes de Sant Tomàs. L’anunci el va fer la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, durant la visita que va fer, el passat 7 de juliol, a les instal·lacions.

El servei d’acolliment residencial i diürn per persones amb discapacitat intel·lectual que requereixen suport generalitzat es va inaugurar fa 24 anys i l’objectiu de les obres que s’hi duran a terme és adaptar el centre al nou model d’atenció centrat a la persona. La remodelació permetrà crear unitats de convivència més petites, amb dormitoris individuals i dobles i assegurar, tal com explica la directora del servei Bet Puigdesens, «una major intimitat i convivència, ja que les habitacions de tres persones i els banys compartits no ho faciliten». Per Puigdesens és una gran notícia perquè permetrà assegurar el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones ateses.

Les obres es licitaran aquest mateix any 2022 i està previst que acabin abans del primer semestre del 2025. Durant el temps que durin les obres, el Departament ha assegurat que es vetllarà perquè tinguin la mínima afectació possible per a les persones ateses al centre i per això es preveu que es puguin fer les obres per fases. En aquest sentit, la consellera Cervera va assegurar que «des del departament de Drets Socials i des del Govern, creiem fermament en aquest model, que promovem, i que ajuda a les persones a obtenir el màxim grau d’autonomia i a exercitar al màxim les seves capacitats». La titular de Drets Socials va afegir que «el nou model reposa sobre cinc pilars: l’autonomia personal, la individualitat, la independència, la inclusió social i la participació». El president de Sant Tomàs, Joan Casany, va assegurar que aquestes obres són essencials per assegurar la qualitat de vida de les persones ateses i permet cobrir una part de les necessitats residencials de la comarca: «Esperem que sigui el primer pas que ens permeti donar resposta a totes les necessitats actuals».

La visita de la consellera a la Fundació Sant Tomàs va començar a les instal·lacions del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP) Trias Tras on va mantenir una reunió de treball, a continuació es va traslladar a Calldetenes on va visitar les instal·lacions acabades de la llar per a 12 persones, i la residència Riudeperes on va conèixer algunes de les persones que hi viuen i l’estat de les instal·lacions.

Durant la visita a les instal·lacions de Calldetenes també hi van assistir la delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Rosa Vestit, el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, l’alcalde de Calldetenes i membre de la Junta de Sant Tomàs, Marc Verdaguer, i la regidora del mateix consistori Pilar Puigdesens. Tots van celebrar la importància d’aquest anunci, especialment per les persones ateses. El centre Riudeperes és un equipament que compta amb 88 professionals i atén 68 persones, 56 en el servei d’acolliment residencial i 12 al servei d’acolliment diürn. Les persones ateses requereixen un suport generalitzat i poden presentar problemes de salut afegits, siguin físics o mentals.