500 persones al 55è Pelegrinatge a Lourdes del 15 al 19 de juny

«Els que hi hem anat molts anys ens continuem emocionant»

VIC.- «Hi ha moments molt emotius. Els que hi hem anat molts anys ens continuem emocionant, quan veus la gent gran, els malalts, amb aquella fe, amb aquella devoció. Moments molt durs quan encara hi ha persones que volen anar a les piscines a banyar-se i instants realment molt emocionants. Però hi ha moments per tot, la gent que ve per primera vegada també descobreix que pots estar amb tota la gent jove, els voluntaris… per cantar, per riure, hi ha moments de molta alegria i altres que la gent plora, que s’emociona», explicava Xavier Farrés, president diocesà de l’Hospitalitat de Lourdes del Bisbat de Vic, al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic.

Porten setze professionals, entre metges i infermeres. El Xavier Farrés, com a metge, té una visió privilegiada i explica que hi ha un moment especialment emotiu, «al principi ho és molt i després no deixa de ser-ho, que és la benedicció dels malalts, la processó del Santíssim i no tan sols els malalts, sinó també la gent gran, la gent que està per allà, perquè hi ha milers i milers de persones que no van amb nosaltres. Aquells moments que realment la gent ploren, s’emocionen, se’t posa aquella mena de nus al coll, la gent ho senten, ploren, llàgrimes, emocions i en situacions dures. Moltes vegades són gent que realment els veus que estan molt malalts, amb cadira de rodes, ferits amb ictus, amb moltes limitacions i que realment són un exemple de com encarar aquestes limitacions a la vida». 

El pelegrinatge en sí ja és un miracle de la vida, però aquest és un terme que no volen banalitzar a Lourdes, «Jo fins al moment no he vist cap recuperació, però… Ara, per exemple, tenim un cas d’una senyora del Ripollès que fa anys que hi va anar, que estem repassant informació mèdica que s’està analitzant si pot haver-hi una recuperació, una cura de les inexplicables. En això s’ha de ser molt curós. I sí que hi ha hagut alguns casos i està recollit i documentat allà al santuari, però hi ha tot un dispositiu mèdic molt ben estructurat i curós. A nivell nostre, la veritat és que no, però ara hi ha aquest cas que hem d’avaluar, és un procés molt estricte. Jo no n’he vist cap».

Des del 1967,  les diòcesis de Vic i Solsona peregrinen conjuntament al Santuari de Lourdes, aquest any, del 15 al 19 de juny, és el 55è pelegrinatge i es desplaçaran 500 persones, amb els dos bisbes al davant. «Tornarem dimecres, el Sucre també és el punt d’arribada i de retrobament, amb la gent que ve a esperar. També són altres moments tendres i emotius, els familiars que venen a buscar els pacients, la gent gran. També són moments simpàtics i emocionants», recorda Farrés.

L’oficina de l’Hospitalitat està a l’edifici del Seminari de Vic, també a través del web: www.hospitalitatvicsolsona.org, es pot trobar tota la informació per aquells que s’animin a fer de voluntaris. Durant tot l’any hi ha activitats, «aquest any, per l’octubre, farem un congrés de les hospitalitats catalanes, aquí a Vic. Més enllà d’això d’aquests dies, és una entitat viva i també hi ha gent que pot participar en altres activitats. Hi ha uns voluntaris que només venen ara, però hi ha voluntaris que venen a l’estiu, a l’agost, participen en les colònies que fem  per a malalts, per a gent gran, per agent amb discapacitat. Aquí tenim un altre perfil de voluntaris, joves, que són els que estudien i els va bé l’estiu. I sempre hi ha molta activitat, però tota la informació es pot trobar al web», acaba detallant Xavier Farrés, metge, regidor de Vic i president diocesà de l’Hospitalitat.