CALLDETENES/estrip.- Les cigonyes blanques es desplacen milers de quilòmetres dues vegades l’any. Durant l’anomenada migració prenupcial, a finals d’hivern, van de l’Àfrica al centre i nord d’Europa, on criaran. I en la migració postnupcial, uns mesos més tard, fan el viatge de tornada. Migren en grup, en estols de mida variable (des de diversos centenars d’individus a grups reduïts). Es desplacen volant durant el dia, aprofitant les corrents tèrmiques, i es paren a la nit.
Osona és un lloc de pas i d’aturada. Per això, en època de migració, just abans de la posta de sol es poden veure grups de cigonyes que van fent cercles buscant un lloc elevat on parar, per evitar els possibles depredadors. Quan es fa clar, es reagrupen en algun camp proper i, quan comença a escalfar el sol, aprofiten les corrents tèrmiques per emprendre el vol.
Les anellesPoden ser de diferents colors, depenent de la localitat d’on prové la cigonya. Cada país o regió té un tipus d’anelles distintiu amb uns codis propis que permet diferenciar-les. Són anelles que es posen a la tíbia dels polls quan encara són al niu. Es posen amb finalitats científiques per tal de poder-les “seguir” durant les seves migracions i conèixer els seus hàbits i característiques.
Anualment a Osona es comptabilitzen cap a 3.000 cigonyes entre les dues migracions i, d’aquestes, menys d’un 30% porten anella. En les darreres setmanes ja s’han parat diversos grups a municipis com Vic, Manlleu, Gurb o Malla i s’han llegit cap a 500 anelles. Es preveu que fins a mitjans d’octubre en vagin parant moltes més.
Amb els milers d’anelles llegides pel GACO en els darrers anys es pot saber que les cigonyes que paren a Osona, majoritàriament (gairebé tres quartes parts) provenen de diverses regions d’Alemanya i la resta són de França, Suïssa, Suècia, Holanda o la República Txeca.
ElectrocucionsMalauradament, el seguiment que es fa des del GACO de la migració de les cigonyes també serveix per detectar les electrocucions que es produeixen quan les cigonyes es volen parar damunt les torres elèctriques per passar la nit. Si les torres no estan ben aïllades, els ocells poden fer contacte amb els cables, electrocutar-se i morir o quedar malferits.
L’any passat, es varen electrocutar una setantena de cigonyes d’un grup que es va parar el primer cap de setmana d’agost a la zona de Sant Quirze de Besora. Enguany, només durant l’agost i els primers dies de setembre ja se n’han mort una cinquantena. Quan des del GACO es detecten cigonyes electrocutades s’avisa el Cos d’Agents Rurals perquè recullin les cigonyes mortes o ferides i les porten al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa per fer necròpsies i cures, respectivament, i perquè aixequin acta (que servirà per instar la companyia elèctrica a aplicar mesures correctores).
El GACO anella el voltor 3.000
ORÍS.- A més de la lectura d’anelles de cigonyes, una altra de les activitats habituals del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona és l’anellament de voltors. El primer diumenge de setembre del 2019, el GACO va anellar el voltor número 3.000, una fita que va ser motiu de celebració entre els voluntaris i col·laboradors de l’entitat. Actualment, ja en porten més de 3.000 anellats. L’anellament de voltors es porta a terme a Orís amb la finalitat d’aprofundir en el coneixement de l’espècie, els seus hàbits i costums, i també, les seves característiques biomètriques. Per poder anellar els voltors, primer, cal preparar un sistema de captura que permet agafar els voltors sense causar-los cap dany. A part d’anellar-los, s’observen i anoten característiques de cada individu. També tornen a recapturar alguns dels voltors anellats per poder conèixer la seva evolució al llarg dels anys, i en especial, del seu plomatge.