VIC/estrip.- Càritas Arxiprestal de Vic està plenament immersa en la campanya de Nadal que enguany porta el lema ‘Aquest Nadal, cada portal és important’. Des de fa dos anys, Càritas Arxiprestal de Vic personalitza la campanya amb els tradicionals cors de xocolata solidaris, fets pel Xocolater de Taradell, una xocolata de molt bona qualitat i ideal per a incloure-la com a regal, com fan moltes empreses en el lot de Nadal. Aquest any, com a novetat i per a fer-la més visible es muntarà una carpa al Portal de la Rambla. Gràcies a l’ajuda dels comerciants de la zona i amb el suport de l’Ajuntament, aquests ‘Cors Solidaris’ arribaran més fàcilment, ja que s’oferirà conjuntament un servei gratuït per embolicar els regals que es comprin a les botigues de l’entorn.
Aquesta campanya s’estén també a la resta de la comarca, així com al Lluçanès i al Moianès, i s’ha fet una comanda important des de Manresa on s’està consolidant. Amb el cor de xocolata s’acompanya una targeta on hi ha escrit: ‘Donat amb cor’, aquesta frase reflecteix la sensibilitat i solidaritat de les persones que ajuden a Càritas i que s’hi van afegint dia a dia.
Arran de la pandèmia les necessitats s’han incrementat i els recursos humans s’han hagut de multiplicar, no tant per les persones nouvingudes, sinó per l’escletxa social què s’ha fet més gran, han augmentat les necessitats de les persones vulnerables, s’han incrementat les ajudes per l’augment de persones a atendre. Pel que fa als recursos, aquest mes de desembre s’espera obtenir una bona empenta.
L’objectiu de Càritas és posar les persones al centre i acompanyar-los en el camí que han de fer en el seu projecte de vida el més dignament possible, seguint amb tots els projectes que estan en marxa i començar-ne de nous, per ajudar a les persones més febles i vulnerables, de totes condicions colors i de tot arreu sense cap mena de distinció.
Crida permanent al voluntariat
Els voluntaris de Càritas no sempre són els mateixos, n’hi ha que hi són sempre i altres per accions puntuals com la campanya de Nadal. Ara hi ha la necessitat d’augmentar el nombre de voluntaris per la carpa que es posarà al Portal de la Rambla de Vic, perquè s’ha de poder atendre el repartiment de cors de xocolata i embolicar els regals de Nadal. Fins ara els voluntaris de Càritas eren majoritàriament gent gran que volien dedicar el final de la seva vida laboral a altres persones, la pandèmia ho ha aturat per por en ser sector més vulnerable. La pandèmia ha modificat el mapa del voluntariat amb un altre tipus més jove, què ha assumit els riscos.
S’ha de treballar per la transformació del voluntariat i la solidaritat per motivar els més joves, amb projectes com escoles amb cor o el nou projecte d’Escoles per la Justícia Social-COV. Qui vulgui ser voluntari de Càritas es pot acostar al carrer Sant Just de Vic o per telèfon al 93 885 16 42 demanant per l’Ester encarregada de la gestió dels voluntaris.
L’acompanyament emocional i altres projectes de Càritas
Un dels projectes de Càritas és atendre la solitud no desitjada, fet que en aquestes dates nadalenques és especialment dur. Des de Càritas es treballa en aquesta mirada i sovint, gràcies als comerços de proximitat, es detecta aquesta solitud i així es poden activar mecanismes de suport per aquesta gent i, juntament amb les institucions públiques, es mira de pal·liar les conseqüències d’aquesta solitud, què afecta especialment dones d’edat molt avançada i que viuen en habitatges molt precaris.
La manca d’habitatges social a la comarca també és una denúncia permanent, és el dret a un habitatge digne. En aquest país la xifra és només del 2%, molt lluny de la majoria de països de l’Europa occidental, què estan al 15% i alguns arriben fins al 20%. S’hauria d’actuar i incentivar sobretot des de l’Administració, per atendre aquesta necessitat. Fan falta recursos i voluntat per erradicar aquestes injustícies.
Una altra campanya que s’està engegant és la d’acompanyament emocional a partir de les necessitats de les persones que atén Càritas. Algunes persones arriben amb unes ferides emocionals molt grans. El primer que es fa és atendre les necessitats bàsiques. L’objectiu principal és que se’n puguin sortir per ells mateixos, és per això s’ha de traçar un pla per aconseguir que siguin tan autònoms com sigui possible. El fet que hagin d’estar empadronats com a mínim tres anys per a obtenir la documentació, fa que aquest pla trigui uns quants anys a veure el resultat. Dins de les necessitats bàsiques també s’atendrà la part psicològica, molts d’ells han recorregut força països durant molt de temps, amb el patiment que comporta i vivint situacions molt dures. Amb aquest acompanyament s’assoleix establir vincles, això permet que s’obrin per explicar els problemes i poder començar a veure aquestes necessitats bàsiques, com poden ser la roba, l’habitatge, el menjar. Des d’entitats amb cor de Càritas es busca gent que ajudi i acompanyi, sobretot fundacions, institucions i empreses. Aigües Vic ha fet un donatiu important que permetrà engegar aquest projecte que tot just començarà amb l’acompanyament individual amb la intenció de què més endavant s’atenguin grups.
Una de les feines rellevants és la comunicació i visibilització de totes les accions que es fan a tot el conjunt de persones que estan treballant de forma desinteressada, fan feina treballant en habitatge, roba, menjadors socials, fent classes particulars a infants, suport psicològic als nouvinguts. S’ha fet un estudi a través de la Universitat, els resultats obtinguts han constatat els nivells alts de depressió que hi ha sobretot entre població jove. Per aconseguir una població totalment integrada i amb treball digne són molts els vessants que s’han de cultivar. Es necessiten molts recursos i la solidaritat de les empreses, a través de donacions, és molt important.
La feina d’un equip motivat
El juliol del 2020, Albert Trujillo va assumir la direcció de Càritas Arxiprestal de Vic en substitució de Jeroni Vinyet, el qual va deixar el càrrec després de quatre anys, tal com va aprovar l’Assemblea anual celebrada el 29 de juny i va ratificar el Consell Diocesà el 4 de juliol. Al llarg d’aquests mesos hi ha hagut canvis i incorporacions en la Junta Directiva, com la de Manel Úbeda, nou responsable de Comunicació, qui va acompanyar Albert Trujillo en l’entrevista que aquest mes de desembre els van fer al programa ‘De tots colors’ de Ràdio Vic.
Albert Trujillo va explicar els detalls de les diferents campanyes que es porten des de Càritas Arxiprestal de Vic, va destacar que hi ha molta gent compromesa, i donava els detalls d’una darrera campanya en la qual es va fer una recollida de roba i va explicar que la gent havia respost moltíssim, però també es queixava de que no hi havia hagut visualització d’aquesta acció, com de mil i una que hi ha al llarg de l’any. En aquest sentit, un dels objectius de Manel Úbeda serà precisament aquest, donar visibilitat a aquestes accions i aconseguir que les aportacions de la gent i les empreses despertin empatia i noves incorporacions.