Les dues institucions, amb aquesta confluència, asseguren tots els llocs de treball i això afavorirà crear-ne de nous vinculats a les tasques pròpies de les dues institucions que comparteixen la mateixa missió d’acompanyament a persones amb discapacitat. Tal com explica el director general de la Fundació Sant Tomàs, Ricard Aceves, «volem aportar valor a les persones treballadores i a les seves famílies, però també als equips professionals, als clients, a les entitats col·laboradores i a les administracions. En definitiva, volem fer créixer la nostra aportació a la societat no per ser més grans sinó per ser millors».
Segons el president de Calandra, Evarist Puigvila, aquest acord suposa «un creixement i una millora qualitativa per a totes les persones vinculades a Calandra, ja que tindran accés als serveis socials de la Fundació Sant Tomàs com són l’habitatge, el lleure, les vacances o el servei de respir». Amb aquesta integració, doncs, s’amplia el ventall d’oportunitats per a les persones amb discapacitat que treballen a Calandra. Fins ara, es dedicaven exclusivament a l’àmbit de la bugaderia, però després d’aquesta integració, si la seva situació ho requereix i a criteri dels tècnics de la institució, tindran l’oportunitat de dur a terme les tasques de jardineria, neteja, cuina o serveis industrials que presta Tac Osona. De la mateixa manera, els treballadors i treballadores amb alguna discapacitat vinculades al Tac, a partir d’aquesta fusió, també podran fer tasques de bugaderia a Calandra si es considera adequat.
La cooperativa Calandra ofereix servei de bugaderia especialitzat per a restaurants, serveis sanitaris i bugaderia industrial per a hotels i centres esportius, a més de particulars, entre altres. L’empresa s’encarrega de tot el procés, des de la recollida de la roba, rentar-la, plegar-la, eixugar-la, empaquetar-la i finalment entregar-la neta. Treballen sis dies a la setmana per poder cobrir necessitats d’empreses de restauració i hostaleria i centres sanitaris, ja que estan en funcionament les 24 hores del dia durant tot l’any.
El Tac Osona és el Centre Especial de Treball i l’empresa d’inserció de la Fundació Sant Tomàs. Es tracta d’una empresa social, sense ànim de lucre, que fa feina per crear llocs de treball estables, ajustats a la realitat del mercat i orientats a la integració social de les persones amb discapacitat, preferentment intel·lectual, i de col·lectius amb especials dificultats d’integració de la comarca d’Osona.
Una fusió que suma noves oportunitats
Les dues cares visibles de l’acord entre la Calandra i Sant Tomàs, Evarist Puigvila i Ricard Aceves, respectivament, van detallar la fusió de les dues entitats al ‘De tots colors’ de Ràdio Vic. Durant molts anys ha anat col·laborant fins que s’ha considerat que ha arribat el moment de poder treballar junts. Aquesta fusió va semblar interessant per a les dues entitats per a poder fer un millor servei.
Pel que fa a Calandra, sempre s’ha focalitzat als usuaris cap al treball per a dignificar la persona, però, en canvi, no s’havia cultivat prou l’atenció més personalitzada i les necessitats fora de l’àmbit del treball, era un dels aspectes que interessava millorar. Per Ricard Aceves, «Calandra i Sant Tomàs són com dos rius que baixem paral·lels i que ara s’han trobat. Hi ha hagut una relació dilatada en els anys que ha estat molt bona, s’ha anat parlant amb molta calma i s’ha vist que era una bona oportunitat. Tant els treballadors de Calandra com els del Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, tindran un ventall més gran de possibilitats per accedir a feines més diverses». D’altra banda, Calandra també podrà accedir més fàcilment als serveis més assistencials com són l’habitatge, el lleure que presta Sant Tomàs o al servei de respir per a les famílies, si fes falta. Les cultures dels dos són similars, tots dos estan enfocats a les persones amb discapacitat intel·lectual.
Calandra, explica l’Evarist Puigvila, porta més anys de vida que Tac Osona, va ser el primer centre especial de Vic. L’empresa va engegar fa trenta-sis anys i en fa trenta-dos que es va homologar com a centre de treball. Es va començar en uns locals cedits per la Casa Caritat, on es va anar ampliant tant en feina, com en clients, com en treballadors. Un punt important va ser quan van poder passar a rentar la roba de l’hospital. Els centres de treball poden tenir els mateixos problemes que qualsevol altra empresa normal amb la particularitat que els treballadors tenen alguna discapacitat, aquesta discapacitat es tradueix en menys producció, la qual està compensada per les ajudes de la Generalitat. «El dia a dia del centre de treball s’ocupa de fer la feina ben feta i tenir als clients contents, com en qualsevol altra feina».
En aquests moments, Calandra compta amb 70 treballadors i tracten de l’orde d’1.100.000 mil quilos de roba a l’any, això suposa una facturació aproximadament d’1.400.000 mil euros, amb unes instal·lacions preparades per fer més feina de la que estan fent i donar més oportunitats laborals a més persones de les que hi ha en aquests moments. La política de l’empresa és d’anar de mica en mica, això ha anat molt bé per anar-se consolidant, és per això que s’ha pogut superar la crisi de la Covid. Tot i que s’ha perdut part dels serveis a l’hostaleria, han augmentat per part del sector sanitari. Estan preparats per assumir més reptes. Estan patint molt per l’increment dels costos de la llum, és una empresa on tota la bugaderia es fa amb màquines industrials. Amb l’empresa Girbau s’està col·laborant molt estretament, es dona la possibilitat de provar prototips amb màquines noves i també s’encarreguen del manteniment de totes les màquines.
Tac Osona col·labora amb totes les empreses que poden, es vol fer un treball en xarxa i buscar aliances amb les diferents empreses de la comarca i administracions. Amb aquesta aliança entre Tac Osona i Calandra es podrà compartir els clients tant dels uns com dels altres, es vol crear una sinergia de confiança per part de les dues, i així donar més bon servei a les empreses de la comarca. Tac Osona té 400 treballadors dels quals 285 tenen alguns tipus de discapacitat, en aquests 400 també hi ha inclosos els treballadors de l’empresa d’inserció que es va crear fa un any, i unes 20 persones de col·lectius vulnerables.
La pujada de salari dels treballadors, no ha anat acompanyada de les subvencions, això fa que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin més difícil l’accés al món laboral. Continuen fent falta molts llocs de treball per a persones amb dificultat intel·lectual, però també per a les persones amb trastorns mentals severs i persones amb discapacitat física i sensorial severes. Més d’un 65% estan a l’atur.
Calandra generarà energia fotovoltaica per a Sant Tomàs
La fusió entre Sant Tomàs i la Calandra ha estat molt complicada, Sant Tomàs és una fundació i la Calandra una cooperativa, administrativament la fusió no es podia realitzar. Ha estat un procés llarg que es va aprovar amb l’acord de tots els treballadors de Calandra, què va contemplar la transformació de la Cooperativa en Fundació i que ja ha estat aprovat per la Generalitat. A partir d’aquesta conversió, ja es pot materialitzar la fusió de la Fundació Tac Osona i la Fundació Calandra, probablement aquests primers mesos de l’any. Calandra serà una cooperativa de consum, la intenció és generar energia pròpia, Instal·lant energia fotovoltaica a tots els sostres de Sant Tomàs i promoure entre tots els veïns una comunitat energètica. Aquest és un projecte a anys vista. De moment, estan focalitzant a integrant Tac Osona i Calandra.
En quant a Tac Osona, s’havia d’obrir una residència, però està parada fins que la Generalitat signi el concert. S’havia de posar en marxa l’any 2020, però sembla que serà aquest 2022. És una reivindicació molt necessària, en aquests moments hi ha unes 3200 persones a Catalunya, amb discapacitat intel·lectual que estan en llista d’espera per entrar en una residència, un centre de dia o un centre ocupacional. Es demana que el govern prioritzi el concert de places tant de centres de dia com de residències, per tant, s’espera que es concedeixi aquest concert aquest any, també s’està a l’espera de construir una nova llar amb 12 places més, amb la finalitat de poder engegar el 2023. Es necessita el concert, és inviable que ho assumeixin les famílies privadament.