La federació de les ADF d’Osona va celebrar a l’Esquirol els 25 anys

L’ESQUIROL/estrip.- Diumenge 22 de maig, es va celebrar el 25è aniversari de la federació de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) d’Osona, amb la participació de desenes de voluntaris del Cabrerès, però també del Lluçanès, les Guilleries, la Vall del Ges o el Voltreganès. A la comarca hi operen actualment 11 ADF que compten amb uns 600 voluntaris. Més enllà de la seva capacitat instrumental i de col·laborar en l’extinció de focs, es cuiden de tasques preventives bàsiques com obrir i mantenir nets els camins, controlar els punts d’aigua o habilitar franges de baixa combustibilitat. Josep Anglada, alcalde de Vidrà i president de la federació de les ADF d’Osona, i Jaume Bartomeu, gerent de la federació, van ser al programa ‘Regala Petons’ de Ràdio Vic per explicar el moment que viuen les ADF.

El voluntari que fa falta és el de pagès, el que és del territori, que se’l coneix pam a pam i quan se’l necessita de seguida hi pot arribar, però cada dia costa més tenir voluntaris permanents, 24 hores al dia, set dies a la setmana. El bosc va guanyant terreny i hi ha menys persones que treballen de pagès, i així es fa més difícil preservar els boscos i l’entorn rural. Venim de dos hiverns molt secs i la predicció per aquest any no és gaire bona. Les estadístiques d’aquests 20 anys enrere, el factor humà és en diferència la principal causa d’incendis, després són les causes meteorològiques.

Aquest és el tercer any que es posa en marxa un projecte de conscienciació adreçat als alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO i de 5è i 6è de Primària de la comarca, es basa a explicar la problemàtica dels incendis forestal, del despoblament rural i que, juntament amb Viladrau Educació, se’ls hi ensenya com preparar una campanya publicitària a través de les xarxes socials. Cada any s’hi afegeixen més instituts, incorporant el treball al  temari curricular des d’Aprenentatge Servei, que consisteix a rebre la formació i després retornar-ho a l’entitat amb un servei que en aquest cas seria la campanya publicitària. En aquesta edició han participat 120 alumnes i els treballs més rellevants es penjaran a la web de la Federació i serà la campanya per conscienciar a escala comarcal. S’ha d’educar en el civisme, cuidar l’entorn i recollir les deixalles.

Les ADF tenen 3 línies molt marcades, la prevenció d’incendis, el suport en l’extinció i la conscienciació. Es fa prevenció quan s’arregla un camí, se senyalitza un punt d’aigua, recollint una ampolla de vidre, anar a una escola a explicar el comportament al bosc, hi ha un ventall molt gran. El que fan les ADF, amb el suport de la Diputació de Barcelona, és el manteniment de la xarxa viaria i dels punts d’aigua, sobretot ara a l’estiu, perquè estiguin a punt per si hi ha algun incendi. Osona no ha estat mai gaire afectada pels incendis, però fa una temporada que la zona est, cap a Sant Sadurní i el Cabrerès  es comença a observar més sec.

Econòmicament, no compensa viure del bosc. Un altre dificultat és que no hi ha treballadors forestals i l’administració no té gaire en compte la gestió dels boscos. El Canvi Climàtic afecta el bosc, s’està fent evident, i d’altra banda, els boscos estan guanyant territori a causa del despoblament. Hi ha unes normes bàsiques de comportament i més per aquests dies, no encendre foc al bosc, vigilar amb els petards, barbacoes, deixalles, si algú detecta una columna de fum, trucar al 112. Cal saber quin és el risc per fer activitats al bosc. «És el jardí de tots, tractem-lo com si fos el de casa».

.